8 συμβουλές αυτο-φροντίδας που πρέπει να δώσεις τώρα στο έφηβο παιδί σου

Παρά την τρομερή τους υπομονή και καρτερικότητα, η ζωή τους έχει αλλάξει εντελώς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εφήβων που ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης έχουν εμφανίσει εν μέσω καραντίνας. Είναι, λοιπόν, τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Να κάνουν, δηλαδή, ό,τι δεν κάνουμε πολλοί από εμάς, και να αναπτύξουν συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να νιώθουν καλά με το σώμα και την ψυχή τους.

Βοηθήστε τα να βρουν ένα δημιουργικό χόμπι

Η ζωή των εφήβων εδώ και μήνες μοιάζει να κυλά πίσω από μία οθόνη. Τα χόμπι που είχαν σε μικρότερες ηλικίας είχαν έτσι κ αλλιώς μπει “στον πάγο” λόγω των ατελείωτων σχολικών υποχρεώσεων και πλέον έχουν ξεχαστεί εντελώς. Κι όμως, τα παιδιά που συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτά, π.χ. με κάποιο μουσικό όργανο ή με τη ζωγραφική, υποστηρίζουν πως τα συναισθήματα που γεννιούνται την ώρα εκείνη αποτελούν βάλσαμο για την ψυχή τους. Καλέστε το παιδί σας, ακόμα και να ξεκινήσει να γράφει, μια ιστορία ή ένα ημερολόγιο. Το να εκδηλώνει όσα νιώθει με τον τρόπο αυτό θα το ανακουφίσει τρομερά.

Καλέστε τα να συμμετέχουν σε κάποια σωματική δραστηριότητα

Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό λόγω περιορισμών του lockdown, έστω μια βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να δώσει στο παιδί ένα πολύ καλοδεχούμενο αίσθημα ελευθερίας, το οποίο πραγματικά έχει ανάγκη αυτές τις μέρες. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που τις ημέρες με καλό καιρό πηγαίνουν στην παραλία για beach volley ή beach soccer ή που επιλέγουν την πεζοπορία στις ορεινές περιοχές. Αυτό τα βοηθά τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Μάθετε στο παιδί σας να λέει “ευχαριστώ”

Το συνηθίζαμε όσο τα παιδιά μας ήταν μικρά, όμως μεγαλώνοντας το αμελούμε και δεν πρέπει: Ακόμα και οι έφηβοι -οι λίγο δύστροποι και καμιά φορά “κλειστοί” έφηβοι- οφείλουν να λένε “ευχαριστώ”, είτε για το δώρο που έλαβαν από κάποιον συγγενή είτε για μια καλή κουβέντα που άκουσαν. Ακόμα περισσότερο, όμως, έχει σημασία να καταλαβαίνουν βαθιά μέσα τους την έννοια της ευγνωμοσύνης, ακόμα και για τα απλά και τετριμμένα που θεωρούν αυτονόητα στη ζωή τους, όπως η οικογένειά τους και το ασφαλές και ζεστό σπίτι τους. Θυμίζετέ τα συχνά αυτά στα παιδιά σας και θα τα βοηθήσετε τα να νιώσουν καλύτερα μέσα τους για όσα συμβαίνουν “εκεί έξω”.

Συμφωνήστε ότι για μερικές ώρες την ημέρα οι οθόνες θα κλείνουν

Όχι στο πλαίσιο αυστηρού κανόνα, αλλά επειδή το παιδί πρέπει να καταλάβει, ότι το να είναι όλη την ημέρα online και να κοιτάζει μια οθόνη είναι ψυχολογικά εξαντλητικό. Παρουσιάστε, λοιπόν, στο παιδί μια καλύτερη εναλλακτική, όπως το να βγει μια βόλτα ή να παίξει ένα επιτραπέζιο με το μικρότερο αδελφάκι.

Φέρτε το παιδί σε επαφή με τη φύση

Η φύση γαληνεύει την ψυχή με τρόπο που τίποτε άλλο δεν μπορεί να κάνει και τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη αυτό, ακόμα κι αν πριν βρεθούν εκεί δεν το καταλαβαίνουν. Κι αν ένα πάρκο, ένα βουνό ή μια παραλία είναι μακριά για να πάνε μόνα τους, πάρτε τα μαζί το σαββατοκύριακο και “ρουφήξτε” όσο περισσότερο καθαρό αέρα μπορείτε.

Διαλογισμός -ή απλά χαλάρωση

Μη γελάσετε -όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα ορκίζονται στο όνομα του διαλογισμού και της ψυχικής γαλήνης που μπορεί να προσφέρει. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube που θα μάθουν στο παιδί (και σε εσάς) πώς να διαλογίζεστε, όμως ακόμα πιο απλό είναι απλά να ενθαρρύνετε το παιδί να ξαπλώσει στο πάτωμα, να κλείσει τα μάτια και να πάρει μερικές βαθιές, συγχρονισμένες ανάσες για 5-10 λεπτά, ώστε να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ηρεμήσουν από κάτι που τυχόν τα απασχολεί.

Βούρτσισμα δοντιών… κάθε μέρα!


Ακούγεται αστείο, όμως όταν είναι διαρκώς κλεισμένα μέσα στο σπίτι για κάποιον λόγο θεωρούν, ότι η προσωπική υγιεινή παύει να είναι απαραίτητη…

Εβδομαδιαίο καθάρισμα δωματίου

Παίρνουν έτσι κι αλλιώς ατελείωτες ώρες πλέον εκεί μέσα. Θα είναι και για τα ίδια τα παιδιά πιο ευχάριστο αν το δωμάτιό τους είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Και, τώρα που ο ελεύθερος χρόνος τους περισσεύει, μπορούν μια χαρά να το καθαρίσουν και μόνα τους! Ναι και κάτι καλό που θα αφήσει αυτή η καραντίνα…

πηγή: moms.com