Ισπανία: 1 στα 6 παιδιά με κατάθλιψη κατά την διάρκεια της πανδημίας

Πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου, όμως από αυτούς ελάχιστοι θα διαφωνίσουν στο εξής: Ότι η ψυχολογία των παιδιών θα βελτιωθεί σημαντικά, όταν με το καλό θα συναντηθούν ξανά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να μην ισχύει για όλα τα παιδιά, όμως δεν ήταν λίγα αυτά που κατά την διάρκεια της καραντίνας έπεσαν σε βαθιά μελαγχολία, αδυνατώντας να διαχειριστούν τις μεγάλες αλλαγές που ο κορωνοϊός έφερε στην καθημερινότητά τους.

Στην Ελλάδα δεν έχει μετρηθεί ακόμα το ποσόστο των παιδιών που επιβαρύνθηκε ψυχικά από την κατάσταση αυτή, όμως αντίστοιχη έρευνα έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Ισπανία από την οργάνωση Save the Children, με αποτελέσματα που αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν, αφού το 17% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη!

Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ισπανία εφάρμοσε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στον πλανήτη, υποχρεώνοντας επί εβδομάδες τα παιδιά να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, αφού ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ήταν τεράστιος, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 28.000.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στις φτωχότερες οικογένειες το 32,3% των παιδιών είχε δυσκολίες να αποκοιμηθεί, ενώ το 30,1% φοβόταν ότι ο COVID-19 θα στερήσει τη ζωή κάποιου από την οικογένεια. Επίσης, η οργάνωση αναφέρει, ότι τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών έκλαιγαν περισσότερο, ενώ μια στις τέσσερις ευάλωτες οικογένειες βίωσε είτε απόλυση ή μείωση του εισοδήματός της και αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε ένταση και αβεβαιότητα στους γονείς και στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παραπάνω στοιχεία είναι αναμενόμενα και πρέπει όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί να προετοιμαστούν για την στήριξη που θα χρειαστούν αυτά τα παιδιά.

πηγή: cgtn.com