Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες η έναρξη θεραπείας μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το παιδί σας σε περιόδους άγχους.
Είναι φορές που ακόμα και ως γονείς δεν μπορείτε να ξέρετε καλά την ψυχολογία του παιδιού σας ούτε μπορείτε να διαχειριστείτε τις εξάρσεις άγχους που μπορεί να παρουσιάσει.
Πολλά παιδιά βιώνουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και πολλές μεταπτώσεις. Από το άγχος στο σχολείο και τον εκφοβισμό, μέχρι τη θλίψη και τις δυσκολίες στις σχέσεις, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά περνούν από τις λεγόμενες “ανεβασμένες” και “κατεβασμένες” περιόδους. Αλλά πώς να ξέρετε αν το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία; Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια;
Πότε να ρωτήσετε ένας ειδικό πότε να ζητήσετε βοήθεια;
Σύμφωνα με την Jenny Yip, PsyD, ABPP, ψυχολόγο το τι αποτελεί πρόβλημα για ένα παιδί, μπορεί να μην είναι πρόβλημα για ένα άλλο. «Κάθε παιδί θα αντιμετωπίσει το άγχος με διαφορετικό τρόπο», λέει η Dr. Yip. «Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο προσεκτικά και ανήσυχα.»
Παρά ταύτα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από τη συνεργασία με έναν θεραπευτή.
Αυτά είναι τα 7 tips που θα σας χτυπήσουν το καμπανάκι να πάτε σε ειδικό
Ενδείξεις ότι το παιδί σας πρέπει να δει παιδοψυχολόγο.
Ως γονιός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ενδείξεις που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας κατά προτίμηση παιδοψυχολόγο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Συζητήσαμε με ειδικούς και αυτοί μοιράστηκαν τις κορυφαίες περιπτώσεις που οδηγούν στο ότι ίσως ήρθε η ώρα το παιδί σας να ξεκινήσει τη συνεργασία με έναν θεραπευτή.
Το παιδί σας συνεχώς αναζητά πληροφορίες
«Η συνεχής αναζήτηση πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα νέα, ή οι συνεχείς ερωτήσεις στους γονείς για διαβεβαιώσεις είναι μια βασική ένδειξη άγχους», λέει η Dr. Yip. «Είναι η κατάσταση: ‘Δεν ξέρω, και επομένως, αυτό με κάνει να αγχώνομαι.‘ Η απόκτηση απόλυτης βεβαιότητας δεν είναι ποτέ εφικτή – τώρα και σε οποιαδήποτε κατάσταση στη ζωή. Ένας θεραπευτής θα εκθέσει το παιδί στον φόβο του για το άγνωστο, θα το βοηθήσει να αντισταθεί στην επιθυμία να αναζητήσει πληροφορίες και θα το διδάξει πώς να χτίσει την ανθεκτικότητα για να είναι εντάξει μόνο του χωρίς να γνωρίζει.»
Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση ή μείωση του ύπνου σε σχέση με το συνηθισμένο. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί νιώθει άγχος ή κατάθλιψη», λέει η Kate E. Eshleman, PsyD, παιδοψυχολόγος στο Cleveland Clinic Children’s. «Ένας επαγγελματίας μπορεί να εκτιμήσει περαιτέρω τι βιώνει το παιδί και να εφαρμόσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της υποκείμενης αιτίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολογική παρέμβαση, όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή διαχείριση φαρμάκων.»
Απομόνωση στο σπίτι
«Αν δείτε το παιδί σας ή τον έφηβο να περνά περισσότερο χρόνο στο δωμάτιό του και να μην επικοινωνεί με την οικογένεια ή τους φίλους, είναι άλλο ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη», λέει η Cat Ryan, γιατρός στο Northwestern Medicine Central DuPage Hospital. «Να είστε προσεκτικοί με το πόσο χρόνο περνούν μόνα τους στο δωμάτιό τους. Ενώ τα περισσότερα μέλη της οικογένειας μπορεί να θέλουν λίγο προσωπικό χρόνο, η υπερβολική μοναξιά μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη.»
Εξάρτηση
«Η εξάρτηση μπορεί να σηματοδοτεί άγχος. Συμβαίνει όταν το παιδί δεν αισθάνεται την εμπιστοσύνη ή την ανθεκτικότητα να αντεπεξέλθει στο να είναι μόνο του», λέει η Dr. Yip. «Αισθάνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να αντιμετωπίσει πιθανές βλάβες. Ένας θεραπευτής θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει αυτοπεποίθηση – εκείνο το συναίσθημα του ‘Μπορώ να το κάνω’ και ‘Μπορώ να το καταλάβω!’ Αυτή η στάση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης.»
Αυξημένη εκνευριστικότητα
«Στα παιδιά και τους εφήβους, το άγχος συχνά εκδηλώνεται με αγωνία, εκνευρισμό και γρήγορες αντιδράσεις», λέει η Dr. Eshleman. «Ο θεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει περαιτέρω την ανησυχία του παιδιού και να βοηθήσει με στρατηγικές για να αμφισβητήσει αυτές τις ανησυχίες, ή να τις αναγνωρίσει και να τις επιβεβαιώσει, και να συνεργαστεί με το παιδί για να αναπτύξει ενεργές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους του. π.χ. τρόποι χαλάρωσης ή απόσπασης.»
Απόσυρση από αγαπημένες δραστηριότητες
«Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να καθορίσετε αν η απομάκρυνση σχετίζεται με τη διάθεση ή με την κούραση από τη συμμετοχή σε αυτήν τη δραστηριότητα», λέει η Dr. Eshleman. «Για παράδειγμα, αν το παιδί συνήθως απολαμβάνει την τέχνη, αλλά έχει ασχοληθεί με έργα τέχνης καθημερινά τους τελευταίους δύο μήνες, ίσως απλώς να έχει κουραστεί από την τέχνη. Ο παιδοψυχολόγος μπορεί να εκτιμήσει περαιτέρω τι προκαλεί αυτήν την αλλαγή ενδιαφέροντος και να αντιμετωπίσει το υποκείμενο σύμπτωμα/αιτία.»
Αλλαγές στην υγιεινή και στη διατροφή
Όπως και ο ύπνος, το να τρώει κάποιος πολύ περισσότερο ή λιγότερο μπορεί να υποδεικνύει ψυχική υγεία στα παιδιά. Η παραμέληση βασικής υγιεινής μπορεί επίσης να είναι ένδειξη. «Αυτό είναι άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το παιδί σας μπορεί να βιώνει αύξηση κατάθλιψης ή άγχους», λέει η Ryan. «Είναι χρήσιμο να διατηρείτε ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά διατηρούν την καθημερινή υγιεινή τους, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το ντους.»
Πώς να βρείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας
Όταν πρόκειται για την αναζήτηση επαγγελματία ψυχικής υγείας για το παιδί σας, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. «Είναι χρήσιμο να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τυπική ανάπτυξη των παιδιών, και ιδανικά κάποιον που γνωρίζει το παιδί σας για να συζητήσετε περαιτέρω τις ανησυχίες», λέει η Dr. Eshleman. «Ο παιδίατρος πιθανώς έχει μια λίστα παραπομπών και μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.»
Η συζήτηση με το σχολικό προσωπικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. «Πιθανώς να έχουν μια λίστα από παρόχους με τους οποίους έχουν συνεργαστεί και/ή έχουν κάνει παραπομπές», λέει η Dr. Eshleman.
Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακούς καταλόγους παιδοψυχολόγων. «Αναζητήστε έναν ειδικό παιδοψυχολόγο που εξειδικεύεται στη θεραπεία με τη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση (CBT)», προτείνει η Dr. Yip. «Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει άγχοος, αναζητήστε έναν θεραπευτή που εξειδικεύεται στη θεραπεία έκθεσης και πρόληψης απόκρισης (ERP)», προσθέτει.
Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε να δείτε “προειδοποιητικά σημάδια” για να αναζητήσετε έναν παιδοψυχολόγο. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας περνάει μια αγχωτική περίοδο ή μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του, ίσως θελήσετε να ζητήσετε προληπτικά τη βοήθεια ενός συμβούλου ή παιδοψυχολόγου για να το υποστηρίξετε.
Πηγή: https://www.parents.com/