Ακραία περιστατικά βίας στα σχολεία: Με μαχαίρια μαθητές 8 ετών!

Ακραία περιστατικά βίας στα σχολεία: Με μαχαίρια μαθητές 8 ετών!

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας του 14χρονου Μάκη, μαθητή Γυμνασίου στα Πατήσια, έρχονται πλέον στο φως όλο και περισσότερες καταγγελίες για βίαια περιστατικά τόσο στο ίδιο σχολείο, όσο και σε άλλα σχολεία της χώρας. Το θέμα της βίας στα σχολεία συζητήθηκε χθες στην εκπομπή “Τώρα, ό,τι συμβαίνει” της Φαίης Μαυραγάνη, στο κανάλι OPEN, με καλεσμένους τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Δ. Παπανικολάου, τον ψυχίατρο Δ. Σούρα και τον Γ.Γ. Αστυνομικών Αττικής Σπ. Κρικέτο.

Δ. Σούρας: “ Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό”

“Δεν υπάρχει πλέον bullying και παραβατικότητα στα σχολεία. Υπάρχει στυγνή βία”, είπε ο Δ. Σούρας, τονίζοντας, ότι πίσω από κάθε τέτοιο περιστατικό υπάρχει βία στο σπίτι. “Η βία γεννιέται μέσα στο σπίτι. Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό”, συμπλήρωσε ο ίδιος. “Πρόκειται για γονείς που έχουν ασκήσει βία ή για γονείς που δεν έχουν βάλει όρια. Μη νομίζουν όλοι οι γονείς, ότι μόνο οι βίαιοι γονείς βγάζουν βίαια παιδιά. Αν ένα παιδί πάει να σου ξεφύγει και δεν του βάζεις όρια από μικρή ηλικία είναι σα να προωθείς τη βία”.

“Αν το παιδί έχει ξεφύγει, πρέπει να πάνε σε ειδικό, γιατί χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν γίνεται τίποτα. Δεν χρειάζεται, όμως, μόρφωση Πανεπιστημίου από έναν γονιό για να βάλει όρια από νωρίτερα”. Στο ερώτημα αν σώζεται η κατάσταση, όταν π.χ. ένας ανήλικος μαθητής πάει στο σχολείο με μαχαίρι, ο ψυχίατρος απάντησε ότι σε τέτοιες ηλικίες ακόμα σώζεται. Αλλά αν περάσει η εφηβεία και δεν έχει διορθωθεί, τότε θα αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα. “Μετά θα μιλάμε για Μπάμπηδες”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

“Τα παιδιά είναι κομμάτια μιας κοινωνίας που διαμορφώνεται με τον ίδιο τρόπο. Ένα βίαιο παιδί που απειλεί και χτυπά έχει ακούσει γύρω του να απειλούν -έχει δει να χτυπούν. Όταν στην Ελλάδα έχουμε 18 γυναικοκτονίες μέσα σε έναν χρόνο καταλαβαίνουμε όλοι τι βία υπάρχει στα σπίτια”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ψυχίατρος τόνισε, ότι θα έπρεπε να καθιερωθούν στα σχολεία Σχολές Γονέων. “Μια φορά τον μήνα ο ειδικός θα πρέπει να φωνάζει τους γονείς για να τους ενημερώνει για αυτά τα θέματα. Να γίνει κάτι σαν μάθημα. Γιατί πολλοί γονείς δεν πάνε στα σχολεία όταν τους καλούν οι εκπαιδευτικοί να τους μιλήσουν για το παιδί τους.”

Δ. Παπανικολάου: “Ανάγκη να μπουν προγράμματα συμπερίληψης στα σχολεία”

Ερωτώμενος για τη βία που δέχονται παιδιά με αδυναμίες, με αυτισμό, τα διαφορετικά παιδιά, ο Δ. Παπανικολάου είπε: “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε παιδεία αυτών των φαινομένων. Πρέπει να κοιτάμε λίγο τι κάνουν στις σκανδιναβικές χώρες. Στη Δανία π.χ. οι μαθητές συζητούν μία ώρα την εβδομάδα στα σχολεία για τα θέματα αυτά. Μέσα από τη συζήτηση απομονώνεται ο νταής. Στην Ελλάδα αντίθετα, αντί να βοηθήσουμε το θύμα, σηκώνουμε το κινητό και τραβάμε βίντεο τον ξυλοδαρμό”.

“Πρέπει το σχολείο να διδάξει παιδεία, να μπουν προγράμματα συμπερίληψης” τόνισε ο κ. Παπανικολάου, για να παρέμβει ο κ. Σούρας και να πει ότι πολλά χρόνια παλεύει να μπουν ειδικοί στα σχολεία που να μιλούν για τα θέματα αυτά, χωρίς να γίνεται τίποτα. “Το ζήτημα δεν είναι μόνο γιατί ασκεί ένα παιδί βία, αλλά γιατί και τα υπόλοιπα δεν παρεμβαίνουν για να το σταματήσουν”, συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

Σπ. Κρικέτος: “Συλλαμβάνουμε παιδιά ηλικίας 8 ετών”

Τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων σοκάρουν. “Εμείς πιστεύουμε, ότι αυτό το θέμα είναι κοινωνικό, όχι αστυνομικό. Πού είναι οι γονείς; Πού είναι οι εκπαιδευτικοί; Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τόσο εκτεταμένη βία, ακόμα και από 8χρονα! Είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται παιδιά αυτής της ηλικίας; Σε αυτές τις οικογένειες, ωστόσο, οι γονείς είναι απόντες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έλεγχος, όταν οι γονείς είναι διαρκώς στα κινητά. Δεν είναι δυνατόν στο σχολείο να μην υπάρχουν ποινές για τις παραβατικές πράξεις. Όταν ένας 8χρονος κάνει παράβαση, το πρώτο που ακούμε σήμερα είναι ‘είναι παιδί!’. Σύμφωνοι, όμως έχει κάνει παράβαση. Πρέπει να μπουν όρια.”

Δείτε την εκπομπή εδώ (απόσπασμα μετά τις 2 ώρες και 30 λεπτά)

Διαβάστε ακόμα:

«Το παιδί μου γυρνά με μώλωπες και κοψίματα από το σχολείο»: Τι μαρτυρά μητέρα 9χρονου με αναπηρίες

Βρετανία: Ένα παιδί στη ΜΕΘ μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων

“Το παιχνίδι του θανάτου”: Τι καταγγέλει οδηγός για μαθητές που παραλίγο να σκοτώσει λόγω της ανόητης πρόκλησης