Από τον Κύβο του Ρούμπικ στο… Speedcubing: Γνωρίστε το άθλημα με το οποίο αξίζει να “κολλήσουν” τα παιδιά μας!

Από τον Κύβο του Ρούμπικ στο… Speedcubing!: Γνωρίστε το “άθλημα” με το οποίο αξίζει να “κολλήσουν” τα παιδιά μας!

Αν είστε παιδιά των 70s και των 80s δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε απασχολήσει κάποια στιγμή τα χέρια σας με το πλέον διαχρονικό παιχνίδι που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70: Τον Κύβο του Ρούμπικ.

Ο λόγος για τον πολύχρωμο κύβο, με το ειδικό βάρος, που ο ομώνυμος Ούγγρος εφευρέτης του πιθανότατα να μην περίμενε ποτέ, ότι θα έχαιρε τέτοιας παγκόσμιας αποδοχής. Πράγματι, ελάχιστα ήταν τα σπίτια την εποχή εκείνη που δεν είχαν έστω έναν κύβο Ρούμπικ. Ελάχιστοι ήταν, όμως, και αυτοί που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να καταφέρουν να “λύσουν” τον μυστηριώδη κύβο, με τις 43,252,003,274,489,856,000 αρχικές διατάξεις! Αυτοί που το κατάφεραν, ωστόσο… το λάτρεψαν!

Ernő Rubik: “Μια υπενθύμιση να μην τα παρατάς ποτέ. Υπάρχει πάντα λύση!”

Ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Ernő Rubik, χρειάστηκε εβδομάδες για να λύσει τον γρίφο του ίδιου του κύβου του. Παρά την δυσκολία, δεν τα παράτησε ποτέ και αυτό είναι το μήνυμα που ο ίδιος θέλησε να στείλει μέσω του παιχνιδιού.

Κι αν δεν είναι αυτό ένα εξαιρετικό μήνυμα για τα παιδιά μας, τότε ποιο είναι;

Από τον Κύβο του Ρούμπικ στο… Speedcubing!

“Στο δωμάτιο των παιδιών μου υπήρχε ένας απλός κύβος του Ρούμπικ εδώ και χρόνια. Κανείς, όμως, δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα μαζί του. Κάποια στιγμή, πριν περίπου 4 χρόνια και ενώ τακτοποιούσα το παιδικό δωμάτιο, βρέθηκε ξανά μπροστά μου και είπα να δοκιμάσω μετά από καιρό από την τελευταία φορά που τον είχα πιάσει στα χέρια μου και… σιγά σιγά άρχισα να ‘κολλάω’”, λέει μιλώντας στο Infokids.gr ο Χρήστος, που είναι ο ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος για το speedcubing στην Ελλάδα, του cubestore.gr.

Και συνεχίζει: “Αφού μετά από μέρες κατάφερα να τον λύσω, ανακάλυψα μέσα από το ίντερνετ το speedcubing και έτσι άρχισα να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες. Διαπίστωσα, ότι υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την επίλυση του κύβου. Υπάρχει μέθοδος για αρχάριους και άλλες για προχωρημένους λύτες και ξαφνικά χωρίς να το καταλάβω είχα εθιστεί στο χόμπι αυτό. Ψάχνοντας, λοιπόν, ανακάλυψα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί speedcubers, νέοι και μεγαλύτεροι, κυρίως στο εξωτερικό… ολόκληρη παγκόσμια κοινότητα.  Παγκόσμια πρωταθλήματα, διαγωνισμοί, ομοσπονδίες ενώ το youtube είναι γεμάτο από βίντεο σχετικά με το speedcubing… και φυσικά, πολύ πιο εξελιγμένοι κύβοι, έτη φωτός πιο εύχρηστοι από τον απλό Κύβο του Ρούμπικ με τον οποίον μεγαλώσαμε εμείς».

Τι είναι, όμως, το Speedcubing;

Το Speedcubing είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο “άθλημα” κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι επιλύουν συνδυαστικά παζλ υπό το μικρότερο δυνατό χρόνο.

Το δημοφιλέστερο αγώνισμα είναι ο γνωστός σε όλους Κύβος του Ρούμπικ 3×3. Ωστόσο, οι διαστάσεις του Κύβου ενδέχεται να ποικίλουν από 2×2 έως 7×7, ενώ υπάρχουν και παζλ διαφορετικού σχήματος (πχ. Πυραμίδα). Τέλος, ορισμένα αγωνίσματα περιλαμβάνουν αυξημένη δυσκολία καθώς προϋποθέτουν την επίλυση των Κύβων με κλειστά τα μάτια, με τη χρήση ενός μόνο χεριού κ.α.

Οι γρηγορότεροι Cubers του κόσμου δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στα τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WCA), ενώ το μεγαλύτερο Κυβιστικό Γεγονός όλων είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 2019 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενώ η διοργάνωση του 2021 στην Ολλανδία ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017, παγκόσμιος πρωταθλητής στον κύβο 2×2 ήταν ο Έλληνας Αντώνης Πατεράκης.

Στα μεγάλα αυτά τουρνουά, οι επαγγελματίες Cubers κατορθώνουν να επιλύσουν τους Κύβους του Ρούμπικ με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Ενδεικτικά, το παγκόσμιο ρεκόρ επίλυσης του Κύβου 3×3 είναι τα 3,47s(!) και σημειώθηκε το 2018 από τον Κινέζο Yusheng Du. Δείτε τον στο παρακάτω βίντεο:

Εσύ σε πόσα δευτερόλεπτα μπορείς να λύσεις έναν Smart Cube;

“Εγώ έχω φτάσει να κάνω χρόνο κάτω από 20 δευτερόλεπτα, περίπου στα 15, αλλά ως εργαζόμενος πατέρας δεν έχω το χρόνο να εξελιχθώ κι άλλο.. .τα παιδία όμως εξελίσσονται τάχιστα!” μας λέει ο Χρήστος, ο οποίος παράλληλα με την κανονική εργασία του που σχετίζεται με το εμπόριο, έχει αφωσιωθεί εδώ και λίγους μήνες, με τη δημιουργία του cubestore.gr, στο να κάνει περισσότερο γνωστό το Speedcubing στην Ελλάδα.

“Για να γίνεις Speedcuber χρειάζεσαι εξειδικευμένους κύβους που μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο να βρεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για κύβους απίθανης τεχνολογίας, με ειδικούς μαγνήτες, ειδικά εξαρτήματα, ενώ υπάρχουν και smart κύβοι με ηλεκτρονικά γυροσκόπια και bluetooth ώστε να συνδέονται  με εφαρμογή στο κινητό και να κάνεις online μάχες με άλλους! Οι Έλληνες speedcubers αναγκάζονταν τόσα χρόνια να τους αγοράζουν κυρίως από το εξωτερικό, κάτι που με τους φόρους, τα έξοδα τελωνείου, τις μεγάλες χρεώσεις στα μεταφορικά και τη μεγάλη αναμονή στην παράδοση καθίσταται πλέον απαγορευτικό”, εξηγεί ο Χρήστος.

Το cubestore.gr λύνει πλέον αυτό το πρόβλημα αφού εκεί βρίσκει κανείς κυριολεκτικά τα πάντα για το τόσο ενδιαφέρον και ευφυές “άθλημα”! Η ποικιλία από κύβους (2×2, 3×3, 4×4, 5×5 κ.ο.κ. είναι απεριόριστη), ωστόσο διαθέσιμα είναι και άλλα puzzles, όπως πυραμίδες και “Megaminx” (φωτο πάνω). Ακόμα, θα εντυπωσιαστείτε από τα αξεσουάρ, όπως mats για να ακουμπάτε τα χέρια σας όσο παίζετε, stands για την “έκθεση” από κύβους που αναμφίβολα κάποια στιγμή θα κάνετε, αλλά και ειδικά χρονόμετρα, αποκλειστικά για speedcubing! Ωστόσο, μην φύγετε από την σελίδα αν δεν ρίξετε μια ματιά στις Προσφορές, και αν δεν διαβάσετε περισσότερα (και συναρπαστικότερα) για την ιστορία του speedcubing.

Μήπως το παιδί σου είναι ο επόμενος κορυφαίος Speedcuber;

Μπορεί εσύ να μην κατάφερες ποτέ να λύσεις έναν Κύβο Ρούμπικ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς. Ακόμα πιο βέβαιο είναι, ότι μπορεί να το καταφέρει το παιδί σου, το οποίο με την εξοικείωση που έχει (λόγω τεχνολογίας) στα δάχτυλα και την ταχύτητα κινήσεων, λίγο να παιδευτεί …το έμαθε! Και τι κερδίζει όταν το μάθει; Αφάνταστα περισσότερα από αυτά που κερδίζει παίζοντας video games. Ενδεικτικά έχει βρεθεί, ότι με το speedcubing:

-Βελτιώνονται τα αντανακλαστικά και η δεξιοτεχνία των δαχτύλων.

-Επιτυγχάνεται πλήρης συγκέντρωση, προκειμένου να λυθεί ο κύβος γρήγορα και χωρίς λάθη.

-Βελτιώνεται η μνημική ικανότητα, καθώς ο speedcuber πρέπει να απομνημονεύσει δεκάδες αλγόριθμους που χρειάζεται να εκτελεστούν για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

-Βελτιώνεται η ικανότητα διαχείρισης και επίλυσης σύνθετων προβλημάτων.

-Μειώνεται το στρες!

Επιπλέον, αν το παιδί επιλέξει έναν Smart Cube με ενσωματωμένο bluetooth, μπορεί να συνδεθεί μέσω της σχετικής εφαρμογής με τους φίλους του και να αναμετρηθεί μαζί τους online!

Και… πού ξέρετε, αν είναι πραγματικά γρήγορος, το ευρωπαϊκό ή και το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον περιμένει!