Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν σχολεία, φροντιστήρια, παιδότοποι – Τι ισχύει για τις παιδικές χαρές

Στο σχέδιο της κυβέρνησης μετά την άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου αναφέρθηκε αναλυτικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Αρχικά, τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Όπως είπε, στη συνέχεια, το επόμενο δίμηνο είναι σημαντικό για την πορεία της χώρας και δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών Δομών και των παιδότοπων

Δευτέρα 11 Μαΐου

Εκπαίδευση
Γ Λυκείου και φροντιστήρια Γ Λυκείου (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)

Δευτέρα 18 Μαΐου

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Α και Β Λυκείου – και Α, Β και Γ Γυμνασίου  Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)

Ζωολογικά πάρκα (χωρίς παραστάσεις ζώων), Αρχαιολογικοί Χώροι και βοτανικοί κήποι

Iούνιος

Μέσα στον Ιούνιο ξεκινά η λειτουργία θερινών κινηματογράφων με μέγιστη πληρότητα το 60%. Επίσης ξεκινούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε μεταγενέστερη φάση ξεκινά η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των παιδότοπων εξωτερικών χώρων και των θεματικών πάρκων.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην σχολική καθημερινότητα

Όπως τονίστηκε θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα των σχολείων καθώς τα ανοιχτά σχολεία είναι μέρος της νέας καθημερινότητας.

  • Θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών
  • Τηλε-εκπαίδευση όπου κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου

Τι θα γίνει με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Όπως ανακοινώθηκε οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί καθώς και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ παραμένουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθορίζεται με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.

Τι ισχύει για τις παιδικές χαρές

Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο εδώ Σχεδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης_Γέφυρα Ασφαλείας_28_04_2020