Αυτά είναι τα πιο έντονα συμπτώματα των ιώσεων που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον παιδίατρο

Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με ένα κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook ενημερώνει τους γονείς για τα συμπτώματα των ιώσεων που αυτή την εποχή βρίσκονται σε έξαρση.

Πιο ευάλωτα την εποχή αυτή, είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και παράλληλα λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν μάθει ακόμα να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και οι ηλικιωμένοι, που συνήθως πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία.

Αυτά είναι τα συμπτώματα των ιώσεων της εποχής

Εμετούς 1-2 ημερών

Έντονο βήχα που κρατάει πολλές ημέρες

Μπούκωμα και καταρροικά

Πυρετό που κρατάει αρκετές ημέρες (4-6) και μερικές φορές είναι πολύ υψηλός (39-40)

Πονόλαιμο

Ωταλγία

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε και σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Συνήθως οφείλονται σε αθώες ιώσεις και θα υποχωρήσουν μόνα τους χωρίς ιδιαίτερη αγωγή με φάρμακα σε μερικές ημέρες. Σπανιότερα οφείλονται σε βακτήρια.

Δώστε αντιπυρετικά αν υπάρχει πυρετός, λίγο μέλι για τον βήχα και καθαρή ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι, ορό για την μύτη και σπανιότερα αντιβιοτικά αν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη πχ αμυγδαλίτιδα, πνευμονία ή ωτίτιδα.

Μην δίνετε αλόγιστα φάρμακα στα παιδιά

Μην δίνετε φάρμακα όπως για παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά χωρίς την σύσταση του γιατρού σας. Μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά παρά να βοηθήσετε να γίνει καλά ο άρρωστος. Αν ήταν έτσι θα υπήρχαν μόνο τα φαρμακεία και ο καθένας από εμάς θα πήγαινε στο φαρμακείο και θα έλεγε “δώσε μου σε παρακαλώ ένα αντιβιοτικό και ένα αντιβηχικό γιατί έχω πυρετό και βήχα” κλπ. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Ο σωστός τρόπος είναι να μας εξετάσει ο γιατρός, να βρει από τι πάσχουμε και να προτείνει το κατάλληλο φάρμακο, ΑΝ αυτό χρειάζεται.

Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Είναι επομένως λάθος να χορηγήσετε αντιβιοτικά σε μια ίωση. Μερικές φορές οι ιώσεις επιπλέκονται με βακτήρια και μόνο τότε ο άρρωστος χρειάζεται να πάρει αντιβίωση.

Μην δίνετε εισπνεόμενα (πχ Aerolin ή Flixotide) στον βήχα εκτός κι αν ο γιατρός σας το σύστησε.

Τα φάρμακα αυτά είναι για ειδικού τύπου προβλήματα του αναπνευστικού και έχουν συγκεκριμένη ένδειξη, τρόπο, δόση και χρόνο χορήγησης.

Τι κάνετε σε περίπτωση εμετού

Αν εμφανιστούν εμετοί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε αμέσως την χορήγησης τροφής από το στόμα, ακόμα και του νερού, για 2- 3 ώρες.

Αν μετά τον πρώτο εμετό κάνετε το λάθος και δώσετε στο παιδί τροφή ή νερό, το πιθανότερο είναι οι εμετοί να μην σταματούν και να καταλήξετε στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

Σταματήστε αμέσως την τροφή και το νερό από το στόμα και επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι ελαφρά αλλά μην ξεχνάτε ότι κάποια μπορεί να είναι πολύ σοβαρά ή και να εξελιχτούν έτσι. Επίσης οι εμετοί δεν σημαίνουν πάντοτε ότι το πρόβλημα είναι γαστρεντερίτιδα.

Μην ανησυχείτε για την αφυδάτωση, τουλάχιστον στην αρχή των εμετών.

Κανείς δεν παθαίνει αφυδάτωση με ένα ή δυο εμετούς έστω κι αν στερηθεί το νερό για 2 – 4 ώρες.

Την περίοδο αυτή υπάρχουν ακόμα κρούσματα κοξάκι με πυρετό και εξάνθημα στο στόμα, στις παλάμες και τα πέλματα. Πρόκειται για αθώα μεταδοτική ίωση, κυρίως στους παιδικούς σταθμούς, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία.

Ο παιδίατρος θα σας λύσει κάθε απορία για την υγεία του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας όταν το παιδί σας αρρωστήσει, έστω και τηλεφωνικά. Σίγουρα το καλύτερο είναι το παιδί να εξετάζεται κλινικά, για να αποκλείονται σοβαρά νοσήματα ή για να προλαμβάνονται σοβαρές επιπλοκές.

Να θυμάστε!!!

Κάθε πυρετός δεν είναι πάντα ίωση και κάθε ίωση δεν είναι πάντοτε ακίνδυνη.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του παιδιάτρου πατώντας εδώ