Αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τα τρία περιβάλλοντα μέσα στα οποία πρέπει να αναπτυχθεί το παιδί σας

Ταξιδέψτε μαζί μου στην εικόνα ενός τρίχρονου παιδιού που φορά τα παπουτσάκια του, βγαίνει στον κήπο του παιδικού σταθμού μαζί με τους φίλους τους και τη δασκάλα. Λίγο πριν έχει βρέξει και οι τελευταίες στάλες τις βροχές χορεύουν ακόμα στον αέρα. Το παιδί πλησιάζει τα αρωματικά φυτά στον κήπο και μυρίζει το βρεγμένο χώμα καθώς η μυρωδιά της μέντας και του βασιλικού ευωδιάζουν το χώρο.

Μια παρέα παιδιών κοιτά με ολοστρόγγυλα μάτια από έκπληξη ένα σαλιγκάρι που βγήκε βόλτα έπειτα από τη βροχή ενώ μια άλλη παρέα μιλά με την άλλη παιδαγωγό για τα φυτά και τα λουλούδια. Για να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας, από την κουζίνα γεμίζουν το χώρο και άλλες μυρωδιές , σπιτικό κέικ βανίλια πορτοκάλι που περιμένει τα παιδιά να επιστρέψουν από το μαγικό τους ταξίδι στον κήπο.

Το περιβάλλον, σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του παιδιού

Υπάρχει ένας παραμελημένος παράγοντας που διαμορφώνει και επηρεάζει την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων. Αυτός ο παράγοντάς είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και κινείται. Καθώς είναι πλέον γνωστό ότι τα παιδιά μαθαίνουν με πολλούς τρόπους όλο και περισσότεροι παιδαγωγοί και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει ένα παιδί χρειάζεται να είναι προσεκτικά φροντισμένο.

Ένα προσεκτικά επιλεγμένο περιβάλλον δίνει ώθηση στο παιδί να μάθει και να παίξει. Το φυσικό περιβάλλον επιδρά πάνω στο παιδί το οποίο αλληλοεπιδρά με τα υλικά, τα χρώματα και το φως. Καθώς τα παιδιά περνούν σημαντικά πολλές ώρες της ημέρας τους μέσα στον παιδικό σταθμό, η παραμονή αυτή χρειάζεται να είναι ασφαλής και ευχάριστη για το παιδί. Να του προσφέρουν σιγουριά και να το βοηθούν στην αυτονομία του.

Το ιδανικό περιβάλλον για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού σας

Στο Α’ Kids Academy πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον έχει έναν θεμελιακό ρόλο στη μάθηση του παιδιού. Η σπουδαιότητα του περιβάλλοντος έγκειται στο γεγονός ότι το παιδί μπορεί να δημιουργήσει ένα νόημα για τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από την αλληλεπίδραση που έχει με αυτόν.

Τα παιδιά μέσα στο σταθμό έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως. Αλληλοεπιδρούν με τα φυτά, τα λουλούδια και τα βότανα ενώ τα μεγάλα παράθυρα του σταθμού τους παρέχουν θέα στην αυλή και τα δέντρα της. Στους τοίχους οι καθρέφτες και τα χρώματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα από διακοσμήτρια με εμπειρία στο παιδί και την ψυχολογία του. Η κουζίνα είναι ανοιχτή προς παρατήρηση και οι τάξεις και τα δωμάτια ανάπαυσης αντανακλούν μέσα από τα υλικά τα οποία έχουμε επιλέξει τη φιλοσοφία του Reggio Emilia για τη σπουδαία θέση που έχει το περιβάλλον στη ζωή του παιδιού.

Το περιβάλλον στο A’ Kids Academy διαμορφώνεται με έναν τρόπο ώστε να δημιουργεί στο παιδί την επιθυμία να αλληλοεπιδράσει μαζί του. Είναι ασφαλές, φιλικό και σχεδιασμένο για ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες. Τα αισθητηριακά παιχνίδια είναι κατάλληλα για παιδιά όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι τα μεγαλύτερα παιδιά έως και δώδεκα ετών. Μέσω των αισθητηριακών παιχνιδιών τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο δια μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας. Η γλωσσική ανάπτυξη ενδυναμώνεται μέσα από το παιχνίδι καθώς τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τις λέξεις για να περιγράψουν την αισθητηριακή τους εμπειρία.

Projects με τη μορφή εκδραμάτισης

Το περιβάλλον του παιδιού είναι επίσης η κοινότητα μέσα στην οποία ζει. Στο Α’ Kids Academy δίνουμε μεγάλη έμφαση στη σύνδεση του παιδιού με την κοινότητα μέσα από οργανωμένες και μη δραστηριότητες. Είτε μέσα στο περιβάλλον του σταθμού με τη δημιουργία γιορτών οικογενειακής σύνδεσης όπως για παράδειγμα με παππούδες και γιαγιάδες ή με την σύνδεση των παιδιών με επαγγέλματα και δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το να παρακολουθήσουν από έναν ειδικό τη διαδικασία του πώς φτιάχνετε το λάδι και το μέλι. Τα project που συνδέουν το παιδί με το περιβάλλον έχουν άλλοτε την μορφή εκδραμάτισης, άλλοτε την κατασκευή μακέτας και άλλοτε με την βοήθεια των γονιών βοηθάμε το παιδί να ανακαλύψει συνειδητά το περιβάλλον γύρω του.

Υπάρχουν τρία στοιχεία που χρειάζεται να λαμβάνουν υπ΄όψιν κατά την διαδικασία δημιουργίας ενός φιλόξενου και κατάλληλου περιβάλλοντος για το παιδί. Το φυσικό περιβάλλον, το κοινωνικό περιβάλλον και το προσωρινό περιβάλλον.

Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει τα δωμάτια, το φως, τα υλικά , τα έπιπλα και τα χρώματα. Το κοινωνικό περιβάλλον αφορά την αλληλεπίδραση του παιδιού με τις παιδαγωγούς, τους συμμαθητές, το υπόλοιπο προσωπικό του σταθμού και την κοινότητα. Τέλος, το προσωρινό περιβάλλον αφορά το ημερήσιο πρόγραμμα, την προσεκτικά σχεδιασμένη ρουτίνα του παιδιού και τις δραστηριότητες που γίνονται καθημερινά στο σταθμό.
Θα είναι χαρά μας να ανακαλύψτε ότι στο A’ Kids Academy φροντίζουμε και για τα τρία αυτά στοιχεία. Μια επίσκεψη είναι πιθανό να σας πείσει.