Αυτή είναι η ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων – Κεραμέως: “Με την ΚΥΑ προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς-αρνητές μάσκας”

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που εξελίσσεται αυτή την ώρα στο υπ. Παιδείας, το Infokids.gr, το οποίο βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, σας μεταφέρει όλα τα νέα δεδομένα που ανακοινώνει η υπ. Παιδείας και το επιτελείο της στους δημοσιογράφους, λίγες μόνο ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων για τη σχολική χρονιά 2020-2021:

Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η υπ. Παιδείας υπογράμμισε, ότι οι μαθητές χωρίς μάσκα θα παίρνουν απουσία.

Στα παιδιά 4 έως 10 ετών, στις ηλικίες δηλαδή που η απόλυτη εφαρμογή του μέτρου είναι λίγο πιο δύσκολη, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην χρήση μάσκας. Αυτή η εκπαίδευση δεν θα περιοριστεί μόνο τις πρώτες ημέρες αλλά καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Επαναλαμβάνοντας, ότι “δεν νοείται να είναι κανείς που δεν φορά μάσκα στο σχολείο”, η κ. Κεραμέως πρόσθεσε, ότι “αναμένουμε την ΚΥΑ για το πλαίσιο λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων”, διευκρινίζοντας ότι “Η ΚΥΑ έχει ισχύ νόμου. Οπότε με τον τρόπο αυτό προστατεύονται και οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς-αρνητές μάσκας που απειλούν με μηνύσεις.”

Δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την λειτουργία των σχολικών μονάδων και των υπόλοιπων δομών της εκπαίδευσης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. -> ΚΥΑ ΥΠΑΙΘ_ΦΕΚ Β 3780

Η υπ. Παιδείας τόνισε τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα εξηγήσουν στα παιδιά τη σημασία της μάσκας και θα τους μιλήσουν για τα διαλείμματα μάσκας, στα οποία αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο, αποκάλυψε, ότι σήμερα βγαίνει στον αέρα καμπάνια για την χρήση μάσκας, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Αναφορικά με το πότε θα φτάσουν μάσκες και αντισηπτικά στα σχολεία, η υπ. Παιδείας είπε, ότι “η προμήθεια μασκών και αντισηπτικών υπάγονται στην ΚΕΔΕ και όλα έχουν δρομολογηθεί ώστε να φτάσουν εγκαίρως στα σχολεία.”

Αναφορικά με τα κρούσματα στα σχολεία, η κ. Κεραμέως δήλωσε: “Θα έχουμε κρούσματα στα σχολεία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα κλείσουν τμήματα αλλά και σχολεία όταν σε κάποιες περιοχές υπάρχει έξαρση της διασποράς.”

Η υπουργός είπε πως προβλέπεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας, σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις περιπτώσεις εκείνες της καθολικής ή της μερικής αναστολής λειτουργίας.

Ερωτηθείσα για την πρόβλεψη προσλήψεων εκπαιδευτικών με συμβάσεις κατ’ ελάχιστον τρίμηνης διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης, προκειμένου να καλυφθούν κενά εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θα προκύψουν, η υπουργός είπε πως αυτές θα προσφέρουν επιπλέον μοριοδότηση σε αυτούς τους συμβασιούχους, καθώς είναι προφανές πως όταν πηγαίνει κάποιος για τρεις μήνες σε κάποιο μέρος, χωρίς να ξέρει ακριβώς πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνει, είναι διαφορετική η κατάσταση σε σχέση με έναν αναπληρωτή που πήγαινε για 10 μήνες.

Επιπλέον, η υπουργός τόνισε πως υπάρχει αύξηση της χρήσης πόρων έως 200 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν, όχι μόνο για προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα καλύψουν εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά και την σημαντική διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου και άλλα ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, η κ. Κεραμέως παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα παγούρια που θα μοιραστούν στους μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων, από την ερχόμενη εβδομάδα, δωρεά του Κοινωφελούς Ίδρύματος Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation.

Tέλος, από αύριο η υπουργός θα πραγματοποιήσει α διήμερη περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί το Κιλκίς, την Πέλλα και την Ημαθία και μεθαύριο τη Χαλκιδική.