Δύο νέα βιβλία συστήνουν στα παιδιά κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών

Τη σειρά παιδικών βιβλίων “Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα την είχαμε ξεχωρίσει από όταν πρωτοδιαβάσαμε τα δύο πρώτα βιβλία που αναφέρονταν στη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Μέσα από τις σελίδες τους οι αναγνώστες 6 ετών και άνω έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το έργο τους που έμεινε ανεξίτηλο στο πέρασμα των χρόνων.

Πριν λίγες μέρες, με χαρά έφτασαν στα χέρια των παιδιών μου τα νέα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστές το Γαλιλαίο Γαλιλέι και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ανυπομονούσαν να τα διαβάσουν και όταν έφτασαν στην τελευταία τους σελίδα, για ακόμη μια φορά διαπίστωσαν ότι μέσα σε λίγη ώρα ανάγνωσης έμαθαν τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για δυο προσωπικότητες που κάθε άλλο παρά ασήμαντες και βαρετές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Γαλιλαίος Γαλιλέι: Γνωρίστε τον κορυφαίο αστρονόμο με την πολυδιάστατη προσφορά στις επιστήμες

Ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1564 στην Πίζα της Τοσκάνης και έμεινε στην ιστορία ως μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρεία αντίληψη και ένα μεγάλο ερευνητικό πνεύμα, χαράζοντας μια νέα εποχή για τον άνθρωπο απέναντι στο αέναο κοσμικό σύμπαν.

Στις σελίδες του βιβλίου σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ξεδιπλώνει το κουβάρι της ζωής του και προ(σ)καλεί τον μικρό αναγνώστη να τον ακολουθήσει στο ταξίδι της ζωής του. Με μεστό και κατανοητό λόγο, παρουσιάζει τα κατορθώματά του που τον κατατάσσουν ως ένα μεγάλο ανήσυχο και εφευρετικό πνεύμα που συνέβαλε στην εξέλιξη της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης.

Αν και η αστρονομία φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη υπόθεση για να την καταλάβει ένα πιτσιρίκι 6 ετών, εντούτοις  η γραφή του βιβλίου είναι τόσο απλουστευμένη και σε καμία περίπτωση απλοϊκή που ο αναγνώστης κατανοεί τα όσα διαβάζει και αποκτά μια εμπεριστατωμένη εικόνα για το σύμπαν χωρίς να μπερδεύεται με επιστημονικούς όρους και απαιτητικές  θεωρίες.

«Και όμως γυρίζει». Η παροιμιώδης φράση που τον στιγμάτισε καθώς έκανε την απόλυτη ανατροπή, εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι η Γη περιστρέφεται, κατέχει ξεχωριστή θέση στις σελίδες του βιβλίου και δίνει ένα μάθημα ζωής στα παιδιά.

Ο Γαλιλαίος στέκεται ιδιαιτέρως σε αυτό το καθοριστικό σημείο του βίου του και συμβουλεύει τον μικρό αναγνώστη να έχει το θάρρος της γνώμης του, να υπερασπίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδος τις απόψεις του και να μην πάψει ποτέ να τεκμηριώνει όλα όσα υποστηρίζει. Όντας πρόδρομος της «πειραματικής επιστημονικής μεθόδου» ήξερε πολύ καλά, ότι τα πάντα πρέπει να αποδεικνύονται για να έχουν υπόσταση. Δεν ξεχνούσε δε να επισημαίνει ότι θεμελιώδες πρόταγμα της επιστημονικής σκέψης είναι και ο σεβασμός στις απόψεις των άλλων καθώς, όπως εύστοχα επισημαίνει, “Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να μάθεις από αυτούς”.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Ο εμβληματικός ζωγράφος που πάλευε με τους δαίμονές του

Ο κορυφαίος Ολλανδός ζωγράφος αφηγείται τη σύντομη αλλά τόσο πλούσια σε χρώματα ζωή του, συστήνοντας στο παιδικό κοινό τον κόσμο της ζωγραφικής και της εικαστικής έκφρασης. Πρόκειται για μια από τις πλέον τραγικές καλλιτεχνικές φιγούρες καθώς αν και είχε αξεπέραστο ταλέντο εντούτοις πάλευε με τους εσωτερικούς του δαίμονες που του έβαζαν εμπόδια στα καλλιτεχνικά του σχέδια. Κλείστηκε οικειοθελώς σε ψυχιατρικό άσυλο, έχοντας εμφανίσει σημάδια σχιζοφρένειας, κατάθλιψης και επιληψίας. Ενώ ήταν τρόφιμος της ψυχιατρικής κλινικής διήγαγε περίοδο καλλιτεχνικής έξαρσης, ζωγραφίζοντας έναν πίνακα την ημέρα. Δεν κατάφερε πότε, όμως, να επανέλθει πλήρως.

Το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης εν ζωή, αλλά μετά θάνατον η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, καθιερώνοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους.

Δεν έμαθε ποτέ την αξία των πινάκων του. Κατά την διάρκεια της ταραχώδους ζωής του πούλησε μόνο έναν πίνακα! Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα θαυμάσει τους σημαντικότερους πίνακες που ζωγράφισε αυτή η σπάνια καλλιτεχνική ιδιοφυία που εμπνεύστηκε από το χρώμα και το φως του ιμπρεσιονισμού.

Φτάνοντας, στο τέλος, ο διάσημος ζωγράφος σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση εξομολογείται τις πικρές αλήθειες της ζωής του “Παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε το ταλέντο μου όσο ζούσα, δεν σταμάτησα ποτέ να προσπαθώ.” Μάλιστα, στέλνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στον μικρό αναγνώστη συμβουλεύοντάς τον τα εξής “Είναι σημαντικό να πιστεύεις στον εαυτό σου, να έχεις αυτοπεποίθηση και να αγαπάς αυτό που κάνεις”. Η ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού αποτελούν αναμφίβολα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και αξίζει να τα γνωρίζει κάθε παιδί.

3 λόγοι για να χαρίσετε τα βιβλία αυτά στα παιδιά σας

  • Τα καλογραμμένα κείμενα και η προσεγμένη εικονογράφηση που ισορροπεί το πλούσιο πληροφοριακό υλικό κάθε ιστορίας ρίχνουν φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής ανθρώπων που άλλαξαν με τη δράση, τις εφευρέσεις, την πένα και τη σκέψη τους, τον κόσμο, ακολούθησαν το πάθος τους, ανέτρεψαν τις κατεστημένες απόψεις και άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη που αξίζει να γίνει γνωστή σε όλους. Η αφήγηση εστιάζει σε στιγμές-ορόσημα και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη αν θα ψάξει για εκτενέστερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του ήρωα πρωταγωνιστή.

 

  • Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχει το χρονολόγιο του σπουδαίου προσώπου όπου συνοψίζονται με χρονολογική σειρά οι σταθμοί της προσωπικής αλλά και επιστημονικής – καλλιτεχνικής δράσης.

 

  • Μάλιστα, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες μπορούν να τεστάρουν τις γνώσεις τους για όλα όσα έμαθαν, απαντώντας στις ερωτήσεις κατανόησης, και να τις ελέγξουν καθώς ακολουθεί παράρτημα με τις σωστές απαντήσεις.

Αναμφίβολα πρόκειται για δύο υπέροχα βιβλία που συνθέτουν έναν έγχρωμο, σκληρόδετο τόμο γνωριμίας με μεγάλες μορφές της ανθρωπότητας. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να τα διαβάσουν και σίγουρα θα τους δώσετε έμπνευση να κυνηγήσουν και αυτά με τη σειρά τους τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά!