«Θα σε κάνω παϊδάκια!»: Το κείμενο της Α’ Δημοτικού που προκαλεί αντιδράσεις

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, οι δάσκαλοι συνηθίζουν να κολλούν στα τετράδια των παιδιών φύλλα εργασιών προκειμένου να τα συμπληρώσουν είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι.

Πρόσφατα βρέθηκε μπροστά μας το τετράδιο μαθητή της Α΄Δημοτικού στο οποίο η δασκάλα είχε κολλήσει το παραπάνω κείμενο, προκειμένου τα παιδιά να κυκλώσουν το γράμμα «α».

Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνεται στα φύλλα εργασίας Α’ Δημοτικού, ανήκει στη συγγραφέα Παυλίνα Παμπούδη και προέρχεται από το βιβλίο «Με το Άλφα και το Βήτα». Πρόκειται για ένα βιβλίο του 1999, τα κείμενα του οποίου μάλιστα έχουν μελοποιηθεί από το Πέτρο Περάκη («Μελωδόνια»).

Δεν παύει, όμως, να γεννά προβληματισμούς για το κατά πόσο είναι κατάλληλο να διαβάζεται από παιδιά ηλικίας 6 ετών, δεδομένου, ότι παρουσιάζει το πρότυπο μιας μαμάς τρομακτικής και απειλητικής.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς, οι οποίοι διαφωνούν γενικότερα ακόμα και με τα κλασικά παραμύθια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό τρομοκρατούν τα μικρά παιδιά (π.χ. Χάνσελ και Γκρέτελ ή ακόμα και η Κοκκινοσκουφίτσα), με τη λογική ότι μπορεί κάποτε να λειτουργούσαν διδακτικά, ως «φόβητρα» για να συνετίζουν τα παιδιά, όμως οι καιροί από τότε έχουν αλλάξει.

Διαβάστε ακόμα: Παιδικά παραμύθια: Όσα (δεν) πρέπει να φοβόμαστε

Σε μια εποχή που θέλουμε όλοι να μιλάμε για ενσυναίσθηση και επιδιώκουμε να ακολουθούμε τους κανόνες της θετικής πειθαρχίας και όχι του αυταρχισμού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κείμενα όπως το παραπάνω κρίνονται από πολλούς ως παρωχημένα –τουλάχιστον ακατάλληλα πια για σχολικά αναγνώσματα.