Μία “γλυκιά” αλήθεια για τον χρόνο ζωής της αγαπημένης μας σοκολάτας.
Η σοκολάτα δεν αλλοιώνεται εύκολα, ακόμα και αν την έχουμε ξεχάσει σε κάποιο ντουλάπι για καιρό. H σοκολάτα αν δεν έχει προσμίξεις αντέχει στο χρόνο και πολύ σπάνια αλλοιώνεται πολύ δε περισσότερο να γίνει επικίνδυνη για την κατανάωλσή της. Αν μια σοκολάτα έχει κάνει στην επιφάνειά της λευκά στίγματα μην σας ανησυχεί μπορεί να καταναλωθεί. Το μόνο σημέιο που μπορεί να σημαίνει αλλοίωση στη σοκολάτα είναι το λίπος της το βούτυρο κακάο είναι σταθερό προιόν και σπάνια αλλοιώνεται. Οι ειδικοί πάντως λένε ότι η σοκολάτα και να αλλοιωθεί δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Αν στην σοκολάτα κάτι δεν πάει καλά, αυτό οφείλεται από την αρχή στην κατασκευή της όπου μπορεί να έχει ανακατευτεί με βακτήρια σαλμονέλας ή άλλα επιβλαβή με αποτέλεσμα να σημάνει και δηλητηριάσεις όπως έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και με επώνυμες σοκολάτες ή σοκολατοειδή σκευάσματα. Η σοκολάτα αυτή έχει μολυνθεί από το εργοστάσιο ακόμα. Υπάρχει όμως και η ημερομηνία λήξης επάνω στη σοκολάτα που σημαίνει ότι καλό είναι να μην την καταναλώσετε μετά από αυτή την ημερομηνία λόγω της σκόνης γάλακτος που περιέχει και θεωρείται αρκετά ευπαθές σε νερό και υψηλή θερμοκρασία.
Το φαινόμενο “Bloom” – Τι είναι τα άσπρα στίγματα που εμφανίζονται πάνω στην σοκολάτα;
Είτε είναι χειμώνας είτε πολύ περισσότερο καλοκαίρι καλό είναι να φυλάσσετε τη σοκολάτα στο ψυγείο. Καλό είναι να μην έχει λιώσει. Η χώρα μας έχει το καλοκαίρι υψηλές θερμοκρασίες. Οι σοκολάτες όπου υπάρχει μεγαλύτερη υγρασία αποκτούν λευκά στιγματα το λεγόμενο φαινόμενο (Bloom) που παρατηρούμε ορισμένες φορές στις σοκολάτες. Μην ανησυχείτε όμως. Ούτε αυτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και είναι απόλυτα ασφαλές να την καταναλώσετε ακόμα και εάν έχει άσπρα σημάδια.
Το χρώμα στη σοκολάτα, όταν ασπρίζει υποδηλώνει άσπρισμα του λίπου της ή της ζάχαρης. Στην κατασκευή το κακάο με το βούτυρο κακάο λιώνει μαζί αποκτώντας μια ενιαία υφή . Όταν εμφανίζονται τα σημάδια σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί αυτή η ενιαία υφή και το μίγμα έχει αλλάξει ιδιοσύσταση. Αν έχουν εμφανιστεί τα λευκά στίγματα τότε έχει κρυσταλλώσει η επιφάνεια της σοκολάτας. Είναι κάτι που δεν θέλουν να συμβεί ούτε τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία αλλά συχνά δεν το αποφεύγουν. Ο μόνος τρόπος να κρατηθεί ενιαία εικόνα και ποιότητα είναι ένα δροσερό μέρος σκοτεινό και ξηρό ταυτόχρονα. Αν η σοκολάτα σας αλλοιωθει δεν είναι επικίνδυνη αλλά αυτό γίνεται εις βάρος της γεύσης της. Μιλάμε για τη σκέτη σοκολάτα χωρίς προσμίξεις φρούτων ή ξηρών καρπών γιατί και αυτά αλλοιώνονται με άλλη συχνότητα και υπό άλλες συνθήκες. Όπως και να έχει τώρα το καλοκαίρι θυμηθείτε η σοκολάτα πάντα στο ψυγείο και αν έχετε κάποια ξεχασμένη στο ντουλαπάει του αυτοκινήτου καλό είναι να μην την καταναλώσετε γιατί μπορεί να έχει λιώσει και να έχει ψυχθεί και πάλι.