Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: 10 συμβουλές για αξέχαστες γιορτές με φουσκωμένη κοιλίτσα!

Είστε έγκυος και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα;

Ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης – Σύγχρονο Ιατρείο Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σας δίνει 10 συμβουλές για ευχάριστες και χαλαρές γιορτινές ημέρες.

Απολαύστε το γιορτινό φαγητό

Αποφύγετε μόνο όσα φαγητά περιέχουν ωμά αυγά (όπως π.χ. σπιτικά παγωτά, μαρέγκες, μους) γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας.

Όχι στρες!

Οι προετοιμασίες ενόψει Χριστουγέννων είναι μια αρκετά αγχωτική διαδικασία, εσείς όμως φροντίστε να περιορίσετε το άγχος όσο μπορείτε: Κάντε μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις στα μαγαζιά και περάστε αυτά τα Χριστούγεννα με ευχάριστες παρέες και πρόσωπα που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν.

Τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά

Όταν στέκεστε για πολλή ώρα όρθια στα χριστουγεννιάτικα πάρτι ή περιμένοντας στην ουρά στα μαγαζιά, οι αστράγαλοι σας θα πρηστούν καθώς παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Φορέστε καλσόν στήριξης για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας και για να αποτρέψετε την εμφάνιση οιδήματος.

Προσέξτε την πλάτη σας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι σύνδεσμοί σας μαλακώνουν καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, για αυτό αποφύγετε να σηκώνετε βάρος όπως σακούλες με ψώνια και αφήστε κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς. Εάν παρόλα αυτά χρειαστεί να σηκώσετε βάρος, λυγίστε τα γόνατα και σε καθιστή θέση σηκώστε το βάρος κρατώντας το όσο δυνατόν πιο κοντά στον κορμό σας.

Φάτε ελαφρά το βράδυ

για να αποφύγετε το αίσθημα καούρας, το οποίο είναι συχνό στην εγκυμοσύνη καθώς το μωρό και η μήτρα σας μεγαλώνουν, αναγκάζοντας έτσι το οξύ να επιστρέφει πίσω στον διατροφικό σωλήνα.

Μην το παρακάνετε…

Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε, γιατί την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει εσάς και το μωρό σας με αποτέλεσμα να κουράζεστε πιο εύκολα.

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: 10 συμβουλές για αξέχαστες γιορτές με φουσκωμένη κοιλίτσα!

Αλκοόλ με μέτρο

Η συστηματική ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του μωρού σας, με αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος του νεογέννητου και προβλήματα συμπεριφοράς καθώς ό,τι πίνετε θα περάσει στο μωρό σας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και τον πλακούντα. Ενώ κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι 1-2 ποτά κατά τη διάρκεια των εορτών δεν πειράζουν, οπότε αρκεστείτε σε ένα ή δύο ποτήρια σαμπάνιας ή κρασιού στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Να είστε καλή με τον εαυτό σας

Οι αγαπημένοι σας θέλουν να σας πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα: Προτείνετέ τους ένα κουπόνι για συνεδρία χαλαρωτικού μασάζ ή ένα σετ με αιθέραια έλαια ή κρέμες που σας προτείνει ο γυναικολόγος σας.

“Μιλήστε” στο σώμα σας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στις 20 εβδομάδες το μωρό σας μπορεί να ακούσει και να αντιδράσει στους εξωτερικούς θορύβους ενώ στις 24 εβδομάδες, βάζοντας μουσική ή μιλώντας στο μωρό σας βοηθάτε στην ταχύτερη ανάπτυξη του μυαλού του.

Γυμναστείτε

Έρευνα έδειξε ότι οι έγκυες που γυμνάζονται έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης και να φέρουν στον κόσμο μωρά με χαμηλό βάρος. Περπάτημα, κολύμπι και γιόγκα για εγκύους είναι μερικές από τις ασκήσεις που μπορείτε να ακολουθείτε.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει το βίντεο με τις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που χειρίστηκε τελευταία το Χαμόγελο του Παιδιού

Τα 3 ελληνικά παιδικά βιβλία που θα μπουν τιμητικά στην λίστα των καλύτερων για το 2022

Τρεις ασκήσεις που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει την ορθογραφία