ΕΟΔΥ: Δυο νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Ένα παιδάκι 2 ετών και ένα 13

Δυο νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (27.07.2022) ο ΕΟΔΥ.

Ένα παιδάκι δυο ετών κι ένα 13 ετών είναι τα δυο νέα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 20ήμερο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.  Το δυο ετών παιδάκι παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ το 13χρονο πυρετό και εξάνθημα. Τα παιδιά έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο.

Συνολικά στην Ελλάδα τα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι 14.  

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών έχουν εντοπιστεί 2 νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δύο νέα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά μέσα σε 20 ημέρες

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό και εξάνθημα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

13 ΜΗΝΩΝ ΜΩΡΟ “ΕΣΒΗΣΕ” ΑΠΟ ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου στη χώρα μας καταγράφηκε  ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε. Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ εδώ

Διαβάστε επίσης:

Τα Αηδονάκια μόλις άνοιξαν στον Ωρωπό και μάς περιμένουν για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως!

«Ατυχήσατε…»: Γονιός 4χρονου καταγγέλει τον Γολγοθά που αντιμετώπισε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Αγωνία για 45χρονη μητέρα δύο παιδιών που έφυγε για να πάει στη δουλειά της και δεν επέστρεψε

Η Κούνεβα μίλησε στην Παλιοσπύρου για τη δική της επίθεση με βιτριόλι: «Έπρεπε να ζήσω για να μεγαλώσω το παιδί μου»