Έχω τρία παιδιά. Τα δύο εκ των οποίων δίδυμα. Πώς να τα χωρίσω στα δωμάτιά τους;

«Είμαι μητέρα τριών παιδιών 3,5χρονων αγόρι, κορίτσι (δίδυμα) και 2,5 χρονών κορίτσι. Εως τώρα κοιμούνται στις κούνιες στο ίδιο δωμάτιο και είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Αγοράσαμε, όμως, κρεβάτια και κάποιος αναγκαστικά πρέπει να αλλάξει δωμάτιο λόγω χώρου. Ποιον μου προτείνετε να μετακινήσω και πως να το χειριστώ ώστε η αλλαγή να είναι πιο ομαλή;».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Συχνά οι γονείς  των δίδυμων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το δίλημμα αν χρειάζεται να χωρίσουν τα δίδυμα και αν ναι σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει αυτό.

Τα δίδυμα έχουν την τύχη να ξεκινούν την ζωή τους παρέα. Αναπτύσσουν ένα μοναδικό δεσμό που δύσκολα σπάει. Οι γονείς στην προσπάθεια τους να χειριστούν το μεγάλωμα μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιούν για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους συσκευασίες με δίπλα προϊόντα ή μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράζουν ίδια ρούχα ή κάνουν χρήση του ίδιου σκεύους ή μπιμπερό ξεχνώντας ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές προσωπικότητες.

Η προστασία της μοναδικότητας και της ιδιωτικότητας του κάθε παιδιού ακόμα και από το ίδιο του το δίδυμο αδερφάκι είναι πολύ σημαντική. Στα δίδυμα η γραμμή αυτή είναι πολύ λεπτή και αχνή. Πρέπει όμως να την ξεχωρίσουμε και να μην την αγνοήσουμε. Όποτε, η διαδικασία διαφοροποίησης μπορεί να ξεκινήσει και από την χρήση διαφορετικού δωματίου έτσι δίνει την δυνατότητα να αυτονομηθεί. Αυτή η μικρή εμπειρία αργότερα θα βοηθήσει και στην σχολική επανένταξη όπου εκεί το παιδί μπορεί να κλιθεί να αλλάξει τμήμα ή αργότερα κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο από την αρχή της πορείας τους βοηθούμε τα παιδιά να αναπτύσσονται ως διαφορετικές προσωπικότητες. Ο ισχυρός δεσμός που έχουν τα δίδυμα δεν πρόκειται να χαθεί αν δείχνουμε και τονίζουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητα του παιδιού σας.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com