Φακές σαλάτα με λαχανικά

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τις φακές ως κυρίως πιάτο αλλά η νηστεία μας ώθησε να τις σερβίρουμε ως σαλάτα με συνοδεία λαχανικών. Δοκιμάστε τη συνταγή ως μια διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος για τα παιδιά που δεν πολυσυμπαθούν τα όσπρια!

Υλικά:

3 πιπεριές τύπου Φλωρίνης
4 μέτρια κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα
2 μεγάλα κρεμμύδια
150 γρ. φακές

για το ντρέσινγκ:

2 ώριμες ντομάτες
4 κ.σ. ε.π.ελαιόλαδο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 μεγάλη σκ. σκόρδου
2 κ.σ. ξίδι
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και στεγνώνουμε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε πρώτα τις πιπεριές να ψηθούν κοντά στο γκριλ του φούρνου, ώστε να καεί η φλούδα τους απ’ όλες τις πλευρές. Τις ξεφλουδίζουμε ζεστές και τις χωρίζουμε σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε κολοκυθάκια και μελιτζάνα σε φέτες 1/2 εκ., τα αλατοπιπερώνουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε σε τηγάνι-ψηστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν. Μαζί βάζουμε και τα κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα.

Συγχρόνως βάζουμε τις φακές σε κρύο νερό και τις βράζουμε περίπου 20′, ώστε να κρατάνε λίγο (αλάτι προσθέτουμε τα τελευταία 5′). Τις ξεπλένουμε σε κρύο νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά του ντρέσινγκ.Σε βαθιά πιατέλα απλώνουμε τις φακές και βάζουμε από πάνω τις φέτες των ψητών λαχανικών. Σκεπάζουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Θα ωφελήσει το παιδί η νηστεία; Αν νηστέψει, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Κριθαράκι με αρακά και λαχανικά: Το γιουβέτσι της Νηστείας

Σούπα με φακές και ντομάτα