Γιατί δεν πρέπει να δίνετε νερό στο μωρό σας ακόμη και όταν κάνει ζέστη

Κι ενώ ο υδράργυρος ανεβαίνει, το μόνο πράγμα που μοιάζει ιδανικό για τη ζέστη είναι η ενυδάτωση. Όμως, ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε νερό, οι ειδικοί προειδοποιούν για το αντίθετο στα μωρά!

Όπως επισημαίνουν, και η μικρότερη ποσότητα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του νερού στα σωματάκια τους.

Δίνοντας σε ένα μωρό κάτω των έξι μηνών μόλις μία γουλιά νερό μπορεί να υπερλειτουργήσουν τα νεφρά τους, προκαλώντας μία επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Βρετανοί ειδικοί τονίζουν ότι τα νεφρά στα μωρά δεν είναι αρκετά ώριμα στα παιδάκια κάτω των έξι μηνών και το νερό μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις, ως αποτέλεσμα τις ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία, όπου το πολύ νερό εξασθενεί τα επίπεδα νατρίου στον οργανσμό. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να έχει ως συνέπειες τη διόγκωση εγκεφάλου, κρίσεις και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο», λέει Βρετανός φαρμακολόγος.

«Δίνοντας νερό σε ένα βρέφος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να λαμβάνει επαρκή ποσότητα τροφής. Τα στομαχάκια τους είναι τόσο μικροσκοπικά και γεμίζουν πολύ γρήγορα με νερό, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτά να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα τροφής», προσθέτει.

Μέχρι τα μωρά να συμπληρώσουν τουλάχιστον έξι μήνες, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το μόνο που θα πρέπει να τους χορηγείται είναι γάλα.

Ο δρ. Μαξ Ντέιβι του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής τόνισε με τη σειρά του: «Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται ποσότητες υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Εάν θηλάζετε, δεν χρειάζεται να δίνεται στο μωρό σας νερό. Όμως θα πρέπει να το ταΐζετε λίγο συχνότερα από το σύνηθες. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να μένουν μακριά από το δυνατό φως του ήλιου, καθώς μπορεί να αρρωστήσουν και από τον πολύ ζεστό καιρό»

Ο ύπνος με υψηλές θερμοκρασίες

Το κύμα ζέστης μπορεί να κάνει εφιάλτη και τον ύπνο για τους περισσότερους από εμάς, και τα μωρά δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό.

Η ειδικός σε θέματα ύπνου μεγάλης εταιρείας στρωμάτων, Christabel Majendie, δήλωσε για το θέμα: «Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που φοράτε στον ύπνο σας είναι όλα από φυσικές ίνες και προτιμήστε την ελαφρύτερη εκδοχή τους. Αποφύγετε τα αδιάβροχα προστατευτικά των στρωμάτων, καθώς προκαλούν έντονη εφίδρωση στα παιδιά. Εάν, επίσης, τοποθετήσετε ανεμιστήρα μέσα στο δωμάτιο, μην τον έχετε να χτυπάει απευθείας το παιδί, ενώ ένα δροσερό μπάνιο πριν από τον ύπνο θα τα βοηθούσε επίσης. Όσον αφορά τα μωρά, ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου με ένα ψηφιακό θερμόμετρο και στη συνέχεια προχωρήστε στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τον ύπνπο»

«Ως γενική οδηγία, πάντως, το μωρό σας χρειάζεται ένα παραπάνω σκέπασμα από αυτό που κοιμάται. Εάν κοιμάστε τη νύχτα με ελαφρά ρούχα και μόνο ένα σεντόνι, στο μωρό σας βάλτε και μία ελαφριά, βαβμακερή κουβερτούλα», προσθέτει.
Σε θερμοκρασίες από 23 βαθμούς Κελσίου και πάνω τα μωρά μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα μόνο σεντονάκι και ελαφριά ρούχα.

«Μία καλή ιδέα είναι ένα δροσερό μπάνιο πριν από τον ύπνο, που θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας. Αν διαπιστώσετε, ότι το μωρό ή το παιδί σας ενοχλείται και προσπαθεί με κόπο να κοιμηθεί ακόμη και μετά από λίγη ώρα, τότε βάλτε του μία δροσερή πετσετούλα στο μέτωπο για λίγη ώρα μέχρι να ηρεμήσει», σημειώνει.

«Οι θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα και σιγουρευτείτε για αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφήστε ανοιχτά παράθυρα και κλείστε μερικώς τα παντζούρια λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό βοηθάει να μην ανέβει η θερμοκρασία στο δωμάτιο από το φως του ήλιο και επιτρέπει στον αέρα να περάσει», τονίζει.

Μην το παρακάνετε με το φαγητό

Μία άλλη ειδικός τονίζει ότι τα μωρά μέχρι έξι μηνών θα πρέπει να ενυδατώνονται με το μητρικό ή γάλα σκόνη, και δεν χρειάζονται επιπλέον νερό τις ημέρες με ζέστη.

«Με το να δίνετε επιπλέον νερό στα μωρά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Αν ανησυχείτε σχετικά με τυχόν αφυδάτωση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας», σημείωσε.

Η διαιτολόγος Katie Zeratsky, της Mayo Clinic, ανέφερε με τη σειρά της: «Η υδρική δηλητηρίαση συμβαίνει ότι καταναλώνουμε πολύ νερό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το επίπεδο νατρίου στο αίμα πέφτει δραματικά, προκαλώντας μία τραγική κατάσταση».

Με πληροφορίες από τη Sun