“Γιατί οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαγιό στο στήθος ενώ οι άντρες όχι;”: Τι απαντάμε στο παιδί

“Γιατί οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαγιό στο στήθος ενώ οι άντρες όχι;”: Τι απαντάμε στο παιδί

Πρόκειται για μια πολύ συχνή απορία των μικρών παιδιών, ειδικά όταν είμαστε στην παραλία: “Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κρύβουν το στήθος τους με μαγιό, ενώ οι άνδρες όχι; Γιατί είναι ντροπή οι γυναίκες να δείχνουν το στήθος τους, ενώ για τους άνδρες δεν είναι;” και είναι από τις ερωτήσεις, στις οποίες συχνά δυσκολευόμαστε να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση.

Προφανώς, το τι θα πούμε στο παιδί έχει να κάνει με τις καταβολές του καθενός και με το σύστημα αξιών του και το πιθανότερο είναι, ότι δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό, το οποίο εντάσσεται στους άγραφους κανόνες της κοινωνίας. Θέλετε να προσεγγίσετε το θέμα ηθικά; Θρησκευτικά; Κοινωνικά; Από πλευράς υγιεινής; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση.

Παρακάτω ακολουθούν διάφορες προσεγγίσεις, για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις θέσεις σας, αλλά και την ηλικία του παιδιού:

Η “υγιεινή” άποψη

Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν από μικρή ηλικία, ότι τα σεξουαλικά μας όργανα απαιτούν συγκεκριμένη προστασία και φροντίδα. Το γυναικείο στήθος, λοιπόν, το οποίο επιτελεί το μοναδικό όργανο σίτισης και φροντίδας ενός μωρού και είναι πολύ μεγαλύτερο από το ανδρικό χρειάζεται να το προσέχουμε, να μην υποστεί ηλιακές βλάβες και φθορές.

Η πολιτισμική άποψη

Μαγιό ανδρικό της περιόδου 1905-1915 και μαγιό γυναικείο του 1910 – Πηγή: archaiologia.gr

Το ζήτημα της κάλυψης των θηλών είναι σε μεγάλο βαθμό και πολιτισμικό και ιστορικό. Π.χ. στη μινωική Κρήτη ή στην Αφρική, οι γυναίκες μπορούσαν να είναι γυμνόστηθες, σε συγκεκριμένες περιστάσεις ή και όχι. Αντίστροφα και οι άνδρες είχαν σε μεγάλο βαθμό καλυμμένο το σώμα τους στην παραλία κατά τις αρχές του 1900, με μαγιό που οπωσδήποτε κάλυπταν και το στήθος. Άρα, αν ζούσαμε σε μία άλλη εποχή ή σε έναν άλλο τόπο, μπορεί να μην υπήρχε καμία αιδώς στην έκθεση του γυναικείου στήθους.

Η κοινωνική άποψη

Σε ένα μεγαλύτερο παιδί θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τον ρόλο της πατριαρχίας στην επιβολή συγκεκριμένων κανόνων ως προς την εικόνα της γυναίκας, η οποία, ειδικά κατά το παρελθόν και περισσότερο στις πολύ συντηρητικές κοινωνίες, έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο “καλυμμένη” και προφυλαγμένη από τα κοινά βλέμματα. Η γυναίκα τα χρόνια εκείνα δεν έπρεπε να είναι ποθητή -έπρεπε να “ανήκει” μόνο στον άνδρα της. Έτσι, αντί να υπάρχουν κοινωνικοί (και νομικοί) κανόνες που να περιορίζουν τους άνδρες στο πώς αντιμετωπίζουν μια γυμνόστηθη γυναίκα (και στο να τιμωρούνται όταν την κάνουν να νιώθει άβολα), δημιουργήθηκαν κανόνες που να περιορίζουν τις γυναίκες.

Όλα αυτά αποτελούν νόρμες που επιβάλλει η κοινωνία, όπως π.χ. στο Ιράν που οι γυναίκες κατά τη δεκαετία μπορούσαν να φορούν κοντές φούστες, όμως με την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος αναγκάστηκαν να φορούν μπούργκα. Κατάλοιπο, λοιπόν, αυτών των “κανόνων” είναι και το γεγονός, ότι το γυναικείο στήθος που έχει σεξουαλικοποιηθεί “πρέπει” να είναι καλυμμένο -κάτι που, βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται, αφού αμέτρητες είναι οι γυναίκες και δη από τις δυτικές κοινωνίες που δεν διστάζουν στην παραλία να αφαιρούν το πάνω μέρος του μαγιό τους.

Η προσωπική άποψη

Σημασία έχει, βέβαια, να μπει σταδιακά και το ίδιο το παιδί μας στην διαδικασία να “ψάξει” την απάντηση στο ερώτημά του όχι μόνο σε ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και μέσα του. Να καταλάβει πότε εκείνο νιώθει (ή δεν νιώθει) άνετα να γδυθεί μπροστά σε άλλους. Να γνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ακόμα δυστυχώς οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία. Να καταλάβει τη σημασία της ασφάλειας, της προστασίας των ορίων που το ίδιο θα θέτει κάθε φορά που θα εκθέτει το σώμα του σε άλλους και τελικά τη δύναμη των προσωπικών του επιλογών και αποφάσεων. Τελικά, οι κόρες μας πρέπει να καλύπτουν ή να μην καλύπτουν το στήθος τους στην παραλία επειδή αυτό επιθυμούν και επιλέγουν οι ίδιες.

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Διαβάστε ακόμα:

“Πήγε να με πυροβολήσει, να μου βγάλει τα δόντια με τανάλια”: Σοκάρει μητέρα και θύμα ενδοοικογενειακής βίας

«Θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές»: Η ψύχραιμη άποψη Γερμανού παιδιάτρου για τον εμβολιασμό παιδιών

Πόσες μέρες νοσούν τα παιδιά και πόσες οι ενήλικες με κορωνοϊό