Η ψυχολόγος απαντά
«Μα γιατί το παιδί μου επηρεάζεται από τους φίλους του; Και συνήθως μας ενοχλεί η κακή επιρροή…». Είναι μία ερώτηση – διαπίστωση που κάνουν πολλοί γονείς, όταν βλέπουν τα παιδιά τους να αναπτύσσουν άσχημη συμπεριφορά.
Η ψυχοπαιδαγωγός Ευτυχία Βαρσαμή σε ανάρτησή της στο Instagram επισημαίνει μερικούς λόγους, για τους οποίους συμβαίνει αυτό, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές προς τους γονείς.
«Μα γιατί το παιδί μου ακολουθεί άτακτους μαθητές; Γιατί κάνει παρέα με αυτούς που έχουν κακές συμπεριφορές; Γιατί το παιδί μου ακολουθεί παιδιά που λένε κακές λέξεις;»
Τα παιδιά από την ώρα που εκτίθενται στην κοινωνία ανήκουν πλέον σε δύο κόσμους: 1. στον κόσμο των ενηλίκων 2. στον κόσμο των συνομιλήκων
Δεν μπορείς από το σχολείο να παίρνεις μόνο τα θετικά της κοινωνικοποίησης. Η κοινωνία μας είναι αυτή. Οι εξω-οικογενειακές επιρροές φτάνουν στην πόρτα σου.
Πολλοί γονείς φτάνουν σε απόγνωση για τις κακές συναναστροφές και επιρροές. Πολλές φορές αλλάζουν σχολείο, ακόμα και βόλτα κάνουν σε άλλη γειτονιά.
Πολλές μελέτες επισημαίνουν, ότι οι υπερβολικές νουθεσίες απο τους γονείς και τους ενήλικες για τις συμπεριφορές των παιδιών και η συνεχής επίκριση και διόρθωση οδηγούν τα παιδιά σε παρέες συνομιλήκων για να είναι θαυμαστά κι αποδεκτά.
SOS:
Μη θέτετε πολλούς κανόνες πειθαρχίας αταίριαστους με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού
Μη βάζετε αυστηρές ποινές και μην ντροπιάζετε για αυτές τις συμπεριφορές τα παιδιά.
Γιατί τότε είναι που θα στραφούν εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, προκειμένου να λάβουν αποδοχή.
Τι να κάνετε
- Αναπτύξτε διάφορες σχέσεις
- Προσέξτε τους δικούς σας φίλους: Τι ανέχεστε, τι επιτρέπετε, τι δίνετε και τι παίρνετε από τις παρέες σας
- Καλέστε φίλους των παιδιών σας στο σπίτι. Στην ηλικία των 7-8 ετών και άνω μπορείτε να μιλήσετε με αυτά τα παιδιά: τι τους αρέσει, με τι ασχλούνται πώς εκφράζονται.