Γνωρίστε τις 18 ηρωίδες που έγιναν μύθος

Η ελληνική μυθολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα των παιδιών καθώς λατρεύουν να διαβάζουν ηρωικά κατορθώματα και επικές μάχες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια Ιστορία, προκαλώντας ακόμη και σήμερα το ενδιαφέρον όλων για αυτά τα γεγονότα.

Από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια: Ο συναρπαστικός κόσμος των ομηρικών επών

Μέσα από τις ξακουστές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας, ανακαλύπτουν το γλωσσικό μας πλούτο, έρχονται σε επαφή με τις μεγάλες αλήθειες της ζωής, οξύνουν τη σκέψη τους, διαμορφώνουν ηθική και κατακτούν σημαντικά εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ήρωες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η αφήγηση της Ιστορίας καθώς δεν υπάρχει παιδί που να μην γνωρίζει τα γεγονότα αυτών των έργων και τα μυθικά πρόσωπα που ξεχώρισαν όπως ο Οδυσσέας, ο Αγαμέμνονας, ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας.

Αλήθεια, ποιες ηρωίδες γνωρίζετε από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια;

Κόντρα στην άποψη που θέλει τους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας να είναι ως επί το πλείστον γένους αρσενικού, το νέο παιδικό βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα “Ιλιάδα & Οδύσσεια, Κορίτσια που έγιναν Μύθος”, συστήνει στους αναγνώστες την άγνωστη αλλά συνάμα καθοριστική συμβολή 18 κοριτσιών στην εξέλιξη και στην έκβαση των γεγονότων που διαδραματίζονται τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια.

Η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη έγραψε ένα υπέροχο ανάγνωσμα μοναδικό στο είδος του που ρίχνει φως σε 18 πρωταγωνίστριες που κατάφεραν η καθεμιά για τους δικούς της λόγους να επηρεάσουν τα γεγονότα των έργων αυτών, καθώς χωρίς τη δική τους συμμετοχή τίποτα δεν θα είχε την κατάληξη που σήμερα γνωρίζουμε όλοι μας.

Καθεμιά από αυτές έχει και ένα ξεχωριστό χαρακτηρισμό που της συνοδεύει απόρροια της συμπεριφοράς και του ρόλου που διαδραμάτισε στα ιστορικά γεγονότα. Ετοιμαστείτε να διαβάσετε ιστορίες για μάχες και έρωτες, αιχμαλωσίες, πράξεις θάρρους και αλτρουισμού που αποτέλεσαν αποσπάσματα των πιο μυθικών περιπετειών του κόσμου που δεν έχουν βρεθεί άλλες αντάξιες τους.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ο λιλιπούτειος αναγνώστης θα γνωρίσει την Ιφιγένεια την ευσυνείδητη, την Ανδρομάχη την καρτερική, την Βρισηίδα την αξιαγάπητη, την Κίρκη την ραδιούργα αλλά και την Πηνελόπη την γνωστική που περίμενε καρτερικά 20 ολόκληρα χρόνια τον Οδυσσέα να επιστρέψει από την Τροία στην Ιθάκη.

Βέβαια, θα συναντήσει και τις γνωστές ιστορίες της Ελένης της μοιραίας γυναίκας που για χάρη της ξέσπασε ο δεκαετής πόλεμος που περιγράφεται στην Ιλιάδα, της πολυμήχανης Θεάς Αθηνάς, της ξελογιάστρας Θεάς Αφροδίτης που ευθύνεται για όλα όσα ακολούθησαν  το “μήλο της Έριδας”, της καλόκαρδης Ναυσικάς όπου με παρέμβαση της Αθηνάς βοηθά τον θαλασσοδαρμένο Οδυσσέα να βρει επιτέλους το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του και να σταματήσουν τα δεινά του.

Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από τις ιστορίες της λεοντόκαρδης Πενθεσίλειας και της αφοσιωμένης Οινώνης που τις μάθαμε για πρώτη φορά χάρη σε αυτό το βιβλίο καθώς στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχει καμιά αναφορά για αυτές τις δυο γυναίκες.

Το καλύτερο βιβλίο για να γνωρίσει και να αγαπήσει το παιδί την ελληνική Μυθολογία

Στις σελίδες του βιβλίου ένα αόρατο νήμα συνδέει την προηγούμενη με την επόμενη ηρωίδα και έτσι η ροή της αφήγησης έχει συνοχή και κρατά το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον, η ιστορία κάθε ηρωίδας δίνεται με καίρια περιγραφή ώστε ο αναγνώστης να καταλαβαίνει το ρόλο της χωρίς να διαβάζει μακροσκελή κείμενα.

Στο τέλος της αφήγησης κάθε κοριτσιού – μύθου υπάρχει σε ειδικό πλαίσιο η παραπομπή σε ποια ραψωδία της Ιλιάδας ή της Οδύσσειας συναντάται ως πρόσωπο για όποιον τυχόν θέλει να εμβαθύνει περαιτέρω στο ρόλο τους καθώς επίσης γίνεται και ειδική αναφορά στον αστερισμό που δόθηκε στο όνομά της ως φόρος τιμής.

Η γραφή της Κατερίνας Σέρβη διατηρεί την αίγλη που αποπνέουν τα επικά ποιήματα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί έχει σαφείς επιρροές από αυτά, προσφέροντας μια ποιότητα στο περιεχόμενο και δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του.

Το βιβλίο “Ιλιάδα & Οδύσσεια, Κορίτσια που έγιναν Μύθος” επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την άποψη όλων όσων διαβάζουν και ασχολούνται με την ελληνική παιδική λογοτεχνία ότι τα βιβλία της Κατερίνας Σέρβη είναι το ιδανικό εφαλτήριο αφενός τα παιδιά να γνωρίσουν αφετέρου να αγαπήσουν την ελληνική Ιστορία και να εμβαθύνουν σε αυτήν χάρη στα κίνητρα και τα ερεθίσματα που προσφέρουν αβίαστα τα γραφόμενά της. Οι ιστορίες με τις οποίες καταπιάνεται ξεφεύγουν από τις στερεοτυπικές γνώσεις που παρέχουν τα σχολικά βιβλία και δίνουν στον αναγνώστη την αφορμή να γνωρίσει την Ιστορία ιδωμένη μέσα από την μαγεία της λογοτεχνίας χωρίς όμως να χάσει την αξιοπιστία των γεγονότων.

Μια εικόνα…χίλιες λέξεις

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε και στην αριστοτεχνική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου που αποτύπωσε με εκπληκτικό τρόπο καθεμιά από τα 18 αυτά δυναμικά κορίτσια που έγιναν σύμβολα και με την δράση τους δικαιωματικά χαρακτηρίζονται ως μύθος.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας που συνοδεύει καθεμιά εξ αυτών έχει απεικονιστεί γλαφυρά και κάθε σκίτσο του βιβλίου αποπνέει ζωντάνια, γεγονός που δημιουργεί ένα αξιόλογο εικαστικό περιβάλλον που δένει αρμονικά με το προσεγμένο κείμενο.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη των παιδιών

Για όσα παιδιά αγαπούν την Ιστορία, αλλά κυρίως, για παιδιά νομίζουν ότι Ιστορία είναι μόνο μάθημα και δεν έχει καμιά αναγνωστική απόλαυση το βιβλίο “Ιλιάδα & Οδύσσεια, Κορίτσια που έγιναν Μύθος”  θα τα κάνει να δουν την μυθολογία με πραγματικό ενδιαφέρον.