Σε τοπικό lockdown από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες – Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 παραμένουν και οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τοπικό lockdown καθώς μια σειρά από υπηρεσίες και καταστήματα είναι κλειστά ενώ μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ειδικότερα,  αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

– Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

– Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4,  θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς-εξωτερικούς χώρους (διέπονται από ειδικές διατάξεις κοινών υπουργικών αποφάσεων), ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Η εν λόγω απόφαση δεν συνάδει με το αντίστοιχο ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας καθώς βάσει αυτού προβλέπεται ότι για όσες περιφέρειες φτάσουν την ζώνη 4 δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση κλείσιμο των σχολείων αλλά ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.

Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Κοζάνης με τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να υπεραμύνεται αυτής της απόφασης επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν τίθεται ζήτημα συρροής κρουσμάτων στα σχολεία για να παρθεί η απόφαση εκ περιτροπής λειτουργίας ή τηλεκπαίδευσης.

Σέρρες: Αύξηση κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες

Μέχρι στιγμής, στην Πρωτοβάθμια στην Π.Ε Σερρών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους δύο δημοτικά σχολεία και δύο νηπιαγωγεία, καθώς και 12 τμήματα δημοτικών σχολείων. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους δύο Λύκεια και έξι τμήματα λυκείων, και ένα τμήμα Γυμνασίου.