«Όταν αξιολογώ έναν νέο, μικρό ασθενή για το άγχος που βιώνει, αρχίζω πάντα ρωτώντας τον γονέα του παιδιού για τις συνήθειες ύπνου του. Χωρίς δεύτερη σκέψη, όλοι μου λένε ότι ο ύπνος δεν είναι πραγματικά πρόβλημα. Τα παιδιά δεν έχουν εφιάλτες. Δεν έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν. Εκτός από την περιστασιακή άρνηση να πάνε για ύπνο ή να ζητήσουν άλλα 10 λεπτά, ο ύπνος σπάνια αναγνωρίζεται ως πρόβλημα», αναφέρει στο mom.me η ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος Katie Hurley.
Όλα αυτά μέχρι να φύγει ο γονιός από το δωμάτιο. Τότε είναι που τα παιδιά όλων των ηλικιών μιλάνε πραγματικά για τον ύπνο τους.
«Συνήθως μου παίρνει μια ώρα για να κοιμηθώ. Ξυπνάω πολλές φορές. Χρειάζομαι πολλά φώτα, αλλά οι γονείς μου δεν θέλουν φώτα αναμμένα, γι’ αυτό πρέπει να περιμένω να πάνε στο κρεβάτι τους για να τα ανάψω ξανά. Έχω πολλούς εφιάλτες. Φοβάμαι πολύ τη νύχτα».
Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές στα παιδιά με άγχος, κατάθλιψη και ποικίλες άλλες διαγνώσεις. Είναι επίσης συχνές μεταξύ των παιδιών που δεν ακολουθούν θεραπεία. Τα παιδιά σήμερα είναι υπερπρογραμματισμένα, με περισσότερο άγχος και λιγότερο ύπνο απ’ όσο έπρεπε. Στην πραγματικότητα, στερούνται τον ύπνο!
«Για τα παιδιά που διανύουν τα κρίσιμα χρόνια της πρώιμης ανάπτυξης, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Η βεβαιότητα ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για ύπνο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προωθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής για ένα παιδί», αναφέρει ο Dr. Nathaniel Watson, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου. Ωστόσο, μην αφήσετε τις λέξεις “παιδιά” και “πρώιμη ανάπτυξη” να σας εμποδίσουν να διαβάσετε αυτό το άρθρο, αν έχετε παιδιά στην εφηβεία. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο που αναπτύχθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου υποστηρίζονται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και ισχύουν για τους έφηβους και τα μικρά παιδιά.
Δείτε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του (κάθε 24 ώρες):
Βρέφη (4-12 μηνών): 12-16 ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου
Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10-13 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου
Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών): 9-12 ώρες
Έφηβοι (13-18 ετών): 8-12 ώρες
Πιστέψτε με, ξέρω: Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να τηρήσετε κατά γράμμα αυτά τα ωράρια. Ωστόσο, η συνέπεια είναι απαραίτητη και οι λίγες ώρες που χάνονται, μπορούν να οδηγήσουν σε στέρηση ύπνου, η οποία έχει μεγάλο κόστος για την ευημερία του παιδιού σας.
Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται;
Τα παιδιά που δεν καταγράφουν αρκετές ώρες ύπνου διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ενός ευρέου φάσματος σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων:
Συχνοί τραυματισμοί
Απροσεξία
Αλλαγές διάθεσης
Κακή σχολική απόδοση
Παχυσαρκία
Διαβήτης
Υπέρταση
Κατάθλιψη
Άγχος
Αυτοκτονικές τάσεις
Ναι, καλά διαβάσατε, η στέρηση ύπνου στους εφήβους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων. Σε μια μελέτη περίπου 16.000 εφήβων, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έμεναν ξύπνιοι μέχρι τα μεσάνυχτα ή αργότερα, ήταν 24% πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και 20% πιθανότερο να έχουν αυτοκτονικές τάσεις.
Ποια είναι τα οφέλη του σωστού ύπνου;
Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να δώσουν προτεραιότητα στον ύπνο, τα οφέλη είναι πολλά. Όταν τα παιδιά κοιμούνται αρκετά ανά ηλικία, παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά, βελτιωμένες σχέσεις, βελτιωμένη μάθηση και μνήμη, και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι γονείς συχνά με ρωτούν το ίδιο πράγμα: «Πώς μπορώ να βοηθήσω;». Η απάντησή μου αρχίζει πάντα με αυτό: «Διδάξτε το παιδί σας πώς να κοιμηθεί».
Τα παιδιά παλεύουν με τον ύπνο για διάφορους λόγους και χρειάζεται υπομονή για να βοηθήσουμε τα μεγάλα παιδιά να αντμετωπίσουν τα προβλήματα του ύπνου τους. Αξίζει, όμως, γιατί μόλις μάθουν να τα αντιμετωπίζουν και καταγράψουν αρκετές ώρες ύπνου, θα αντιμετωπίζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και αυτό από μόνο του οδηγεί σε καλύτερο ύπνο».
Διαβάστε ακόμα:
Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς να κάνω το μωρό μου να ρευτεί ΣΩΣΤΑ για να μην πνιγεί στον ύπνο του
Χρήσιμα tips για να βοηθήσετε τα παιδιά να εξασφαλίσουν έναν καλό ύπνο