H συγκινητική ιστορία ενός νεογέννητου μωρού πίσω από χριστουγεννιάτικο τραγούδι «White Christmas»

Έχοντας πουλήσει 50 εκατομμύρια αντίτυπα, το «White Christmas» δεν είναι μόνο το πιο εμπορικό κομμάτι του Bing Crosby, αλλά και το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στη ραδιοφωνική εκπομπή του Bing Crosby στις 25 Δεκεμβρίου 1941.

Εκείνος, σιγοτραγούδησε το κομμάτι, τόσο συγκινητικό, μελωδικό και μελαγχολικό θα λέγαμε. Μόλις 18 ημέρες πριν, στις 7 Δεκεμβρίου, οι Ιάπωνες είχαν βομβαρδίσει το Pearl Harbor.

«Δεν άντεχε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα»

Όμως, και η ιστορία του τραγουδιού είναι ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς αποκαλύπτει τον πόνο ενός πατέρα, του ίδιου του συνθέτη.

Το κομμάτι αυτό γράφτηκε από τον Irving Berlin, ο οποίος έχει συνθέσει άπειρα κλασσικά κομμάτια όπως το “Cheek to Cheek” και “God Bless America,” ο ίδιος ως γεννημένος (ως Israel Berlin) στη σημερινή Λευκορωσία και μετανάστης στις ΗΠΑ.

Δεν άντεχε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Ήταν 25 Δεκεμβρίου 1928, όταν ο Irving Berlin έχασε τον μόλις τριών εβδομάδων γιο του από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου. Και ο μικρός είχε πάρει το όνομα Irving, όπως ο μπαμπάς του.

Έτσι κάθε Χριστούγεννα μαζί με τη σύζυγό του επισκέπτονταν το μικροσκοπικό του μνημείο και μαζί με τα υπόλοιπα τρία παιδιά τους, θρηνούσαν το βρέφος που έφυγε από κοντά τους τόσο γρήγορα.

Το βαθύ αυτό μυστικό του τραγουδιού είναι ότι ο Berlin προσπαθούσε ως ένα βαθμό να διώξει τη μελαγχολία του για τον θάνατο του παιδιού του.

Το Όσκαρ

Έγραψε το “White Christmas” για το μιούζικαλ Holiday Inn (1942), με το κομμάτι να κερδίζει Όσκαρ Τραγουδιού.

Το 1954 ήταν επίσης το τραγούδι των τίτλων για ένα ακόμη μιούζικαλ του Μπινγκ Κρόσμπι, το «White Christmas».

Γρήγορα η εκδοχή του Crosby έγινε η αγαπημένη στην Αμερική, καθώς και η πρωτότυπη ραδιοφωνική ηχογράφηση χάθηκε και η εκδοχή του 1942 που λέγεται ότι διαρκούσε 18 λεπτά είχε φθαρεί.

Από τότε έχει γίνει το αγαπημένο τραγούδι των Χριστουγέννων και έχει τραγουδηθεί από μεγάλους αστέρες της μουσικής, από τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Φρανκ Σινάτρα, μέχρι την Κάρεν Κάρπεντερ, τον Michel Buble και τη Lady Gaga. Το διαχρονικό, όμως, μήνυμά του παραμένει αναλλοίωτο.

Πηγές: Smithsonian Magazine, Undiscovermusic