“Η Ευρώπη είμαστε εμείς”: Το παιδικό e-book που πρέπει όλοι οι γονείς να “κατεβάσουμε” για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Πριν από 40 χρόνια, αν ο “κορωνοϊός” χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας, είναι αμφίβολο το αν θα είχαμε την δυνατότητα να προμηθευτούμε εμβόλια σε χαμηλή τιμή και σε ποσότητα επαρκή για τον πληθυσμό μας. Πριν από 40 χρόνια, σίγουρα δεν θα είχαμε τόσα (και τόσο σύγχρονα) νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Πριν από 40 χρόνια, αν σε κάποιο ταξίδι μας στην Ευρώπη χρειαζόμασταν νοσηλεία θα έπρεπε να την πληρώσουμε αδρά, γιατί δεν υπήρχε η δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Και αυτή είναι μόνο μία πτυχή της ασφάλειας που απολαμβάνουμε με το να είμαστε, εμείς οι Έλληνες, πολίτες της Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια.

40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα, να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα, χωρίς καν διαβατήριο σε όποια χώρα θέλουμε, σημαίνει να συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες 26 χώρες για να επιτύχουμε κοινούς στόχους, για το καλό του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο, όμως, σημαίνει να είμαστε ασφαλείς από πολέμους, αφού τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν αντιμάχονται, αλλά υποστηρίζουν σθεναρά το ένα το άλλο.

Είναι τιμή, προνόμιο και δικλίδα ασφαλείας να είναι η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που αξίζει να γνωρίζουν τα παιδιά μας, καλύτερα ακόμα και από εμάς τους ίδιους, αφού αυτά είναι που θα απολαύσουν την σχέση αυτή της χώρας μας με τις υπόλοιπες, καθώς θα μεγαλώνουν. Τα παιδιά μας, που ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν ακόμα και να σπουδάσουν ή να ζήσουν σε όποια άλλη χώρα-μέλος επιθυμούν.

Είναι πολλά αυτά που κάνουμε εμείς οι γονείς, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε, προκειμένου να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την συναίσθηση του μεγάλου αυτού προνομίου: Φροντίζουμε να μάθουν ξένες γλώσσες, ταξιδεύουμε μαζί τους στο εξωτερικό, τους αγοράζουμε χάρτες και βιβλία που τους ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο. Και είναι πολλά αυτά που έχει να τους διδάξει για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε. η κυρία Αφροξυλάνθη, η δασκάλα της Μάγκυς, του Άγγελου, της Αναστασίας και του Νικόλα, η οποία πρωταγωνιστεί στο ολοκαίνουργιο ψηφιακό βιβλίο (e-book) “Η Ευρώπη είμαστε Εμείς”, το οποίο κάθε γονιός αξίζει να “κατεβάσει” δωρεάν στο τάμπλετ του και να διαβάσει μαζί με τα παιδιά του!

Μέσα από την υπέροχη ιστορία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, σε εικονογράφηση Μαρίας Κεκέ, το εξαιρετικό αυτό έργο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στόχο την συμμετοχή των παιδιών σε αυτόν.

Χάρη στην εργασία, λοιπόν, που η κυρία Αφροξυλάνθη βάζει στους μαθητές της, οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν τα πολλά και σημαντικά που συνέβησαν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, στην εποχή της πανδημίας: Τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, η ειρήνη, η κοινή αγορά, το Erasmus, το ευρώ, τα έργα υποδομής και τόσα άλλα γίνονται εύκολα αντιληπτά μέσα από την ευφάνταστη σχεδίαση του βιβλίου που προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι, στο τέλος του οποίου το παιδί βγαίνει διπλά κερδισμένο: Όχι μόνο έχει διαβάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μα και έχει ορίσει καλύτερα την ταυτότητά του, τοποθετώντας τον εαυτό του περήφανα στη θέση που του αξίζει, στον παγκόσμιο χάρτη.

Το πρωτότυπο αυτό e-book υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και μπορείτε να το “κατεβάσετε” δωρεάν ως εφαρμογή σε συσκευές (ιδανικά tablets) iOS και Android. Μπορείτε, επίσης, να το διαβάσετε σε μορφή PDF EΔΩ.