Η Ισλανδία ολοκλήρωσε το πείραμα της 4ημερης εργασίας με ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα για τους γονείς

Το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε ποτέ παγκοσμίως αναφορικά με τα αποτελέσματα της 4ημερης εργασίας ολοκληρώθηκε στην Ισλανδία με απόλυτη επιτυχία. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.500 εργαζόμενους από το 2015 έως το 2019 έδειξε, ότι η 4ημερη εργασία είναι το μέλλον και οπωσδήποτε μια ιδανική έκβαση για τους εξαντλημένους εργαζόμενους γονείς.

Τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα δούλευαν 35 αντί για 40 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς μείωση στους μισθούς τους, και τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από δύο διαφορετικές μελέτες που έδειξαν πόσο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων γονιών. Είναι αυτή, λοιπόν, η λύση;

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έπειτα από ενδελεχή ανάλυση από κορυφαίους φορείς, έδειξαν ότι, αναφορικά με την παραγωγικότητα, αυτή σε πολλές περιπτώσεις παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, ενώ σε άλλες παρουσίασε αύξηση. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως αισθάνονταν λιγότερο άγχος, αλλά και λιγότερη εξάντληση. Η δε υγεία τους και η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής βελτιώθηκε.

Τα αποτέλεσματα αυτά έδειξε πως “έπιασαν τόπο” αφού, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας, είτε δουλεύει ήδη λιγότερες ώρες, είτε έχει αποκτήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει κάτι τέτοιο.

Οι συγκεκριμένες δοκιμές ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση, έπειτα από πίεση που δέχθηκαν από συνδικάτα εργαζομένων αλλά και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθυντής της Autonomy, της εταιρίας που ανέλυσε τα στοιχεία, είπε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια πιο σύντομη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα είναι μια τεράστια επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος να πρωτοπορήσει όσον αφορά μια εβδομάδα λιγότερης εργασίας – και μπορούν να αντληθούν διδάγματα για άλλες κυβερνήσεις».

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω δεδομένα, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της 4ημερης εργασίας, ενώ σε δοκιμαστικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων θα προχωρήσει η Ισπανία. Η Ιαπωνία που έχει διεξάγει αντίστοιχα πειράματα ετοιμάζεται τώρα να καθιερώσει την 4ημερη εργασία στις μεγάλες εταιρείες.

Όσο για την Ελλάδα, μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν αρκετά περισσότερες ώρες ετησίως από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τον νέο εργασιακό νόμο που πέρασε πρόσφατα φαίνεται πως απέχει πολύ από την ιδέα των λιγότερων ωρών εργασίας. Συγκεκριμένα, πλέον θεσμοθετήθηκε το 10ωρο, ενώ αυξήθηκαν οι επιτρεπόμενες υπερωρίες, όποτε οι εργαζόμενοι μάλλον περισσότερο θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν…

*Με πληροφορίες από το fatherly.com

Διαβάστε ακόμα:

Η ωραιότερη εικόνα της ημέρας: Γεννήθηκε μωρό φλαμίνγκο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται στήθος κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας

5 SOS για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μετάλλαξη Δέλτα στις διακοπές