Η Σλοβακία κάνει δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών

Τη διενέργεια δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε πρόσφατα στη Σλοβακία.

«Φοβάμαι ότι τα ισχύοντα μέτρα προστασίας έχουν καταστεί άχρηστα», δήλωσε ο Μάτοβιτς.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο μαζικός έλεγχος δεν μπορεί να βλάψει, μπορεί μόνο να μας βοηθήσει».

Ο Μάτοβιτς δήλωσε ότι «οι δοκιμές θα είναι δωρεάν» για τους περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Η πρώτη φάση των τεστ

Η μαζική εκστρατεία των τεστ κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση χθες. Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνος που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Χθες, η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα χθεσινά τεστ. Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα καμία χώρα δεν έχει επιχειρήσει να κάνει τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.