Καλά τα νέα για το εμβόλιο της Moderna: 6 μήνες ανοσία μετά τη 2η δόση -Τα άλλα εμβόλια;

Σε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη ανακοίνωση προχώρησε χθες η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Moderna, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο που παρασκεύασε κατά της Covid-19 έδειξε ότι συνεχίζει να προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της νόσου έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, με αποτελεσματικότητα άνω του 90% έναντι όλων των κρουσμάτων της Covid-19 και περισσότερο από 95% έναντι σοβαρών μορφών της νόσου.

Η εταιρία έχει επίσης ξεκινήσει τη δοκιμή νέων εκδοχών του εμβολίου που στοχεύουν μια νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και είναι γνωστή ως Β.1.351.

Το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), έχει λάβει άδεια ή έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες.

Χρόνος ανοσίας των υπόλοιπων εμβολίων

Δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του Covid-19, ωστόσο νέες μελέτες δημοσιεύονται διαρκώς με όλο και περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει επίσης ανοσία διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο η πρώτη δόση του εμβολίου Astra Zeneca προσφέρει αντισώματα διάρκειας έως 6 μηνών στο 88% των εμβολιασμένων.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η ανοσία δεν διαρκεί παραπάνω από 6 μήνες, αλλά ότι το 6μηνο είναι το δεδομένο που έχουμε από τις μελέτες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια αυτά να διαρκεί πολύ περισσότερο.