Καθηγητής Πνευμονολογίας Στ. Λουκίδης: «Δεν γίνεται να κάνουμε τεστ στα παιδιά με το παραμικρό σύμπτωμα»

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι πότε να υποβάλλουν σε τεστ για τον κορωνοϊό τα παιδιά τους σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, προχώρησε σε διευκρινίσεις προκειμένου οι γονείς να αποφύγουν την σύγχυση και το άσκοπο κόστος, τονίζοντας ότι το πιο σωστό είναι η παρακολούθηση των συμπτωμάτων του παιδιού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ένας μεγάλος προβληματισμός (σσ. το πόσα τεστ μπορούν να κάνουν τα παιδιά). Ο κλινικός γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει, να δει συνδυαστικά τα συμπτώματα, να εξετάσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και να κρίνει».

«Για παράδειγμα, αν τρέχει η μύτη του παιδιού, απλά μπορούμε να το θέσουμε υπό παρακολούθηση. Αν, όμως, έχει τρεις μέρες πυρετό ή φαρυγγαλγία, τότε θα είναι συνετό να κάνει το τεστ», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο κ. Λουκίδης τόνισε ακόμη ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιο σύμπτωμα αφορά τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν κοινά συμπτώματα και με άλλες παθήσεις. «Όλα κινούνται προς την υποψία. Όμως, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα έχει τις ενδείξεις για να κάνει το τεστ το παιδί».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έθιξε και το ζήτημα του κόστους των τεστ για τον covid-19.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάλυψη από τα δημόσια ταμεία, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δεν μπορεί να σηκώσει η οικογένεια ένα τέτοιο βάρος. Το παιδί μπορεί να περάσει τρία κρυολογήματα, δύο γαστρεντερίτιδες κλπ. Πόσα τεστ θα κάνει; Έξι;», κατέληξε.