Λαχταριστή τάρτα με πράσα

Τα πράσα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Η κατανάλωση τους έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Τα πράσα έχουν γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση, λιγότερο όμως από το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Για να τα ετοιμάσετε, αφαιρέσετε την παχιά κορυφή τους και κόψτε το μακρύ κάτω άκρο της ρίζας.

Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, κουνήστε τα κοτσάνια απαλά, για να αφαιρέσετε υπολείμματα από χώματα και στη συνέχεια σκουπίστε τα. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε πιάτα, όπως το πρασόρυζο ή η τάρτα με πράσα.

Υλικά (για 4 άτομα):

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
30-40γρ. βούτυρο
150γρ. ζαμπόν ή προσούτο, ψιλοκομμένο
3κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 αυγά
100ml κρέμα γάλακτος
100γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας. Το απλώνετε σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το ζαμπόν ή το προσούτο μαζί με τα πράσα. Ανακατεύετε μέχρις ότου μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν. Τα απλώνετε πάνω στην τάρτα.

Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και το αναμειγνύετε με το τριμμένο τυρί. Απλώνετε το μείγμα αυτό πάνω από τα πράσα και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε 45’-50’ την τάρτα σε προθερμασένο φούρνο, στους 200o C, μέχρι να ροδίσει και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Κουλούρι Θεσσαλονίκης, το σνακ του μικρού μαθητή

Μακαρονάδα με ντοματίνια και κιμά από λουκάνικο