«Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά» – Πώς σκοτώθηκε ο 13χρονος στο λούνα παρκ του Ελληνικού- Η κατάθεση της μητέρας

Mε τη σπαρακτική κατάθεση της μητέρας του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου που σκοτώθηκε στο υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό, στις 27 Απριλίου 2014,  ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η δίκη για τον άδικο χαμό του παιδιού.

H συγκλονιστική αφήγηση της μητέρας

Η μητέρα του άτυχου Βασίλη περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τη στιγμή που η φουσκωτή μπάλα, μέσα στην οποία βρισκόταν το παιδί με την 11χρονη αδελφή του σηκώθηκε από τον αέρα και τις προσπάθειες που έκανε με τον σύζυγό της να πιάσουν το σχοινί. «Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μπήκαν. Ήθελαν να μπουν στη φουσκωτή μπάλα, σε αυτό το παιχνίδι. Ξαφνικά άρχισε να φυσάει. Ο αέρας δεν ήταν πολύ δυνατός. Σήκωσε τη μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια. Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του “κρατήσου”. Εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί, αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε, βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση αλλά είχε παλμούς. Ο Βασίλης είχε ανοιχτά τα μάτια του, η γλώσσα του είχε γυρίσει».

Ήταν κατηγορηματική για το γεγονός ότι αν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, θα είχε αποτραπεί η τραγωδία. «Αν είχαν πάρει ανάλογα μέτρα ασφαλείας, που γνώριζαν ότι θα έπρεπε να τα είχαν πάρει, το παιδί δε θα είχε πεθάνει. Αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος  μέσα στην πισίνα και είχε δίχτυ γύρω-γύρω, δεν θα είχε γίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί, αλλά δεν έφθανα», κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η μητέρα

Και ο πατριός του 13χρονου τόνισε ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, τον οποίο μεγάλωσε από την ηλικία των δύο χρόνων. Ο μάρτυρας λύγισε την ώρα που ανέφερε ότι λίγα λεπτά πριν γίνει το τραγικό συμβάν, έβγαζε φωτογραφίες τα παιδιά του. «Τα παιδιά μπήκαν στο φουσκωτό. Τους έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή γύρισα για να τους βγάλω και βίντεο. Ακούω τη γυναίκα μου να φωνάζει “Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά.” Ούτε δευτερόλεπτα δεν κράτησε. Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί, αλλά δεν έφθανα. Το φουσκωτό χτύπησε με δύναμη άλλα παιχνίδια», είπε  ο άνδρας για να συνεχίσει με λυγμούς: «Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του “Ελεάνα κρατήσου…”. Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω και ένα σχοινί δεμένο, δεν θα έχανα το παιδί μου».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας, πλήρωνε κανονικά ενοίκιο στον δήμο. «Ο δήμος είχε μισθώσει τον χώρο.  Δεν ξέραμε ότι για τη λειτουργία του λούνα παρκ χρειαζόταν άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εισηγήθηκαν σε εμάς ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ. Δεν ξέραμε ότι είναι παράνομο, γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια», κατέθεσε.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, τυχόν ευθύνες του δήμου έχουν ελεγχθεί από τα ποινικά δικαστήρια και έχει απαλλαγεί και στον δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 11 Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: ethnos.gr