Είναι πιθανή η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών; Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας για τις γυναίκες άνω των 40

Ανθρωπολογικές μελέτες σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αντισύλληψης έδειξαν ότι η γονιμότητα (βιολογική ικανότητα να συλλάβει και να φέρει μια εγκυμοσύνη σε πέρας) μειώνεται με την ηλικία της μητέρας.

Είναι πιθανή η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών;
Ο αριθμός των γυναικών άνω των 40 ετών που αναζητούν βοήθεια από κέντρα αναπαραγωγής αυξάνεται συνεχώς. Δεκαπλασιάστηκε την περασμένη δεκαετία και η ίδια αύξηση συνεχίζεται και στην δεκαετία που διανύουμε, μας λέει ο ο γυναικολόγος Dr. Γεράσιμος Μαρινάκης.

Όμως η σύλληψη σε ηλικίες άνω των 40 είναι δύσκολη.
Ανθρωπολογικές μελέτες σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αντισύλληψης έδειξαν ότι η γονιμότητα (βιολογική ικανότητα να συλλάβει και να φέρει μια εγκυμοσύνη σε πέρας) μειώνεται με την ηλικία της μητέρας.

Σε μια μελέτη στο Μπαγκλαντές η πιθανότητα απώλειας του εμβρύου αυξήθηκε από περίπου 18% στην ηλικία των 18 έως 45% από την ηλικία 38. Η συνολική ικανότητα γονιμότητας ήταν σταθερή μέχρι την ηλικία των 40 και κατόπιν μειώθηκε ταχέως σχεδόν στο μηδέν στην ηλικία των 46.

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, η πιο κοινή αιτία της υπογονιμότητας είναι το μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών σε ωάρια αλλά και η κακή ποιότητα των ωαρίων αυτών. Η ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν καλής ποιότητας ωάρια μειώνεται με την ηλικία, και σχεδόν όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών έχουν χάσει αρκετό αποθεματικό των ωοθηκών τους.

Συμβουλές για την επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40

  • Αναγνωρίστε τον επείγοντα χαρακτήρα της  θεραπείας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας.
  • Χρειάζεται ταχεία διάγνωση και ένα δομημένο σχέδιο θεραπείας.
  • Όχι σε  ατελείωτες δοκιμές με συμβατικά σχήματα.
  • Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία τόσο υψηλότερη είναι η  πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  • Στις  γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να εφαρμόζονται κλινικά πρωτόκολλα που  παρέχουν εξατομικευμένη  θεραπεία.

Τι νέο και αρκετά σημαντικό ακόμη μπορεί να γίνει
Η ωοθηκική λειτουργία μπορεί να ενισχυθεί με ένα πρόγραμμα ωοθηκικής ενίσχυσης. Αυτό συνίσταται σε ένα σχήμα βιταμινών και φυσικών συμπληρωμάτων που μπορούν να αναζωογονήσουν τα ήδη υπάρχοντα ωοθυλάκια.
Συνάμα η έρευνα στρέφεται προς τη δημιουργεια νέων ωάριων σε “γερασμένες” ωοθήκες μεσω της μεσοθεραπείας PRP (Platelet Rich Plasma) Η ωοθηκική αναζωογόνηση είναι μια θεραπεία που έχει ως στόχο την αναζωογόνηση του ωοθηκικού ιστού με αποτέλεσμα την παράγωγη ωοθυλακίων σε γυναίκες οι οποίες έχουν δυσκολίες σύλληψης λόγω χαμηλής ωοθηκικής λειτουργίας ή μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας.Κατά τη διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης (PRP ωοθηκική μεσοθεραπεία ) γίνεται ενέσιμα έκχυση πλάσματος (PRP) από το αίμα της γυναικάς μέσα στις ωοθήκες. Το πλάσμα αίματος περιέχει κύτταρα  τα οποία παράγουν αυξητικούς παράγοντες .

Γνωρίζουμε ότι οι  αυξητικοί παράγοντες ενεργοποιούν τη δημιουργία καινούργιων ιστών (αγγεία , νεύρα, συνδετικό ιστό ) όπως ακριβώς συμβαίνει στην επούλωση των πληγών, ενεργοποιώντας τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων. Τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στην ωοθήκη και η μετατροπή τούς σε ώριμα ωοθυλάκια έχει παρουσιαστεί από επιστήμονες του Χάρβαντ σε ποντίκια μετά από ενεργοποίησή τους με πλάσμα αίματος και παράγοντές του.
Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν λίγο χρόνο για πειραματισμό και ως εκτούτου δεν πρέπει να σπαταλούν το χρόνο τους με θεραπείες που δεν είναι στοχευμένες  και εξατομικευμένες