Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός ζει στα υφάσματα έως και 3 μέρες! -Πώς λένε οι επιστήμονες να τα πλένουμε

Στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει και σε υφάσματα, καταλήγει μια νέα βρετανική έρευνα.

Γνωρίζαμε πολύ καλά μέχρι τώρα, ότι ο κορωνοϊός παραμένει πάνω επιφάνειες και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να απολυμαίνουμε τα πάντα πολύ καλά αυτές τις μέρες, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΒC ιδιαίτερα «ένοχα» ως προς τη διασπορά του ιού είναι τα ρούχα!

Όπως λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου De Montfort στο Λέστερ, ιοί όμοιοι στο στέλεχος που προκαλεί τη νόσο Covid μπορούν να «ζήσουν» -πέρα από τις σκληρές επιφάνειες- πάνω σε υφάσματα έως και για τρεις ημέρες!

Οι ειδικοί δοκίμασαν διάφορους τύπους υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά 100%, τα υφάσματα πολυεστέρα και τα πολυβαμβακερά (polycotton, μια συνένωση πολυεστέρα και βαμβακιού) και βρήκαν, ότι τα υφάσματα πολυεστέρα είναι τα πιο υψηλού ρίσκου. Η επικεφαλής της έρευνας μικροβιολόγος Κέιτι Λερντ, εξήγησε ότι τα υλικά που συχνά χρησιμοποιούνται και στις στολές των υγειονομικών αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης, αφού σωματίδια του ιού «κολλάνε» στα υφάσματα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν εκεί έως και 72 ώρες!

Το χειρότερο; Από τα πολυεστερικά υφάσματα, ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά και σε άλλες επιφάνειες.

Αναφορικά με τα βαμβακερά, που χρησιμοποιούμε συχνότερα, ο ιός επιβιώνει έως και 24 ώρες, ενώ στα πολυβαμβακερά (polycotton) έως 6.

Πώς να πλένουμε τα ρούχα

Στο παρελθόν δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα πως τα ρούχα κατά πόσο μπορεί να γίνει διασπορά του ιού μέσω των ρούχων. Έτσι ξέραμε, ότι πρέπει να πλένουμε τα εσώρουχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια στους 60 βαθμούς ή στους 40 με απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη διασπορά μικροβίων.

Έπειτα από αυτή την έρευνα οι επιστήμονες είναι σαφείς: «Μόνο όταν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό πλυντηρίου και η θερμοκρασία είναι στους 67 βαθμούς Κελσίου ο ιός διαλύεται τελείως», ενώ η έρευνα έδειξε όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης άλλων, καθαρών ρούχων, που πλένονταν μαζί με ρούχα με ίχνη του ιού.

Αυτή η έρευνα βοηθά πολύ το ιατρικό προσωπικό να διαχειρίζεται καλύτερα τα ρούχα του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από επιστήμονες.

πηγή: BBC