Δέσποινα Βανδή: Ποια ερώτηση του γιου της τη γέμισε περηφάνια

Σε συνέντευξή της στο διαδικτυακό περιοδικό Antivirus η Δέσποινα Βανδή, όπως ήταν φυσικό, σχολίασε και το θέμα τω ημερών, τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου.

Μίλησε ακόμη για τη διαφορετικότητα, αλλά και τη δική της προσωπική νίκη ως μητέρα.

Οπως είπε η ίδια η Δέσποινα Βανδή δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πως δεν συμβαίνουν», συνεχίζει και επαινεί όλους όσους αισθάνθηκαν πλέον ασφαλείς για να μιλήσουν για αυτό το θέμα.

Η Δέσποινα Βανδή εξέφρασε την ενόχλησή της που ακόμη και σήμετα τίθενται ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας. «Θα έπρεπε να τα έχουμε ξεπεράσει αυτά. Θα έπρεπε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν ήδη σε μια κοινωνία, που οποιαδήποτε ταυτότητα (σεξουαλική, φύλου ή όποια άλλη), οποιοδήποτε χαρακτηριστικό σου δεν θα σε προσδιορίζει. Συγγνώμη, δηλαδή, σε προσδιορίζει εσένα το ότι έχεις καστανά μάτια ή ξανθά μαλλιά; Όχι! Γιατί πρέπει όμως να σε προσδιορίζει, για παράδειγμα, το ότι είσαι γκέι; Εγώ είμαι 1.68. Είναι σαν να με βάζει κάποιος να απολογούμαι για το ύψος μου ή για τα κιλά μου. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δεν επιδέχεται καμία διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση ούτε τίποτα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου να του διηγηθεί μια ιστορία που να δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτή τη διαφορετικότητα, η Δέσποινα Βανδή απάντησε διηγούμενη την αντίδραση του γιου της: «Όταν ο γιος μου ήταν γύρω στα 6, θυμάμαι κάποια στιγμή που αναρωτήθηκε για ένα φιλικό μας γκέι ζευγάρι, που είχε καιρό να δει μαζί. Συγκεκριμένα, με ρώτησε αν έχουν χωρίσει; Μου μίλησε με τέτοια φυσικότητα. Δεν πέρασε ποτέ από το στάδιο να χρειαστεί κάποιες επιπλέον εξηγήσεις για να καταλάβει. Μου άρεσε τόσο πολύ όταν το άκουσα αυτό, γιατί κατάλαβα πως στο παιδί μου δεν υπάρχουν ερωτηματικά. Αντιλαμβάνεται τη φυσικότητα του όλου θέματος. Το αναγνώρισα ως μια προσωπική μου νίκη ως μητέρα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παιδιών της, η Δέσποινα Βανδή ανέφερε ότι δεν θέλει να μεγαλώσουν με ταμπού. «Δεν θέλω να διαχωρίζουν τους ανθρώπους για το οτιδήποτε. Όπως, επίσης, δεν θέλω να αισθανθούν ενοχές σε περίπτωση που εμπίμπτουν και τα ίδια σε αυτό που ονομάζουμε διαφορετικότητα. Θέλω τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα. Κι ευτυχισμένος είναι ένας άνθρωπος, όταν βρίσκει την ταυτότητά του και την αποδέχεται. Θα συμπορευόμουν μαζί τους στο οτιδήποτε».

Στην ερώτηση αν έχει γνωρίσει άτομο που είχε ομοφοβικές απόψεις, η Δέσποινα Βανδή περιέγραψε το διάλογο που είχε με ένα πολύ γνωστό πρόσωπο.

«Μου έχει τύχει και με ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζετε κι εσείς οι ίδιοι. Ειδικά με ένα άτομο, που ήταν τόσο σοκαριστικό για μένα, γιατί τυχαίνει και να θεωρείται και gay idol, αν στέκει αυτός ο όρος. Είναι ένα πολύ προβεβλημένο άτομο, με το οποίο μιλούσαμε κάποια στιγμή στο σπίτι και έπαθα σοκ, όταν μου είπε πως “Προτιμώ ο γιος μου να μπλέξει με ναρκωτικά, παρά να γίνει πο@@@ης”. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό που έφτασε στα αυτιά μου. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας “Από τα ναρκωτικά μπορείς να απαλλαγείς”. Φυσικά και διαπληκτιστήκαμε, αλλά μου είχε πέσει το σαγόνι».