Οι τοιχογραφίες του 91ου Δημ. Σχ. Αθηνών είναι αφιερωμένες στις περιπέτειες του Οδυσσέα

Οι μαθητές του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών περνώντας την πόρτα του σχολείου έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν καθημερινά ένα νοερό ταξίδι στο κόσμο της μυθολογίας και ιδιαίτερα στις περιπέτειες του Οδυσσέα χάρη στις τοιχογραφίες που κοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους και είναι ένας φόρος τιμής στην δεκαετή περιπλάνηση του ήρωα σε θάλασσες και χώρες μακρινές, μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη.

Ένα εικαστικό ταξίδι φόρος τιμής στην Οδύσσεια

Μέσα από τις προσεγμένες ζωγραφιές που φιλοξενούνται στους τοίχους οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την θρυλική μορφή του Οδυσσέα και τις δοκιμασίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος έχοντας ολοκληρωθεί ο δεκαετής θρυλικός Τρωικός πόλεµος.

Τα σκίτσα που έχουν αποτυπωθεί, ξεδιπλώνουν χρονολογικά το ταξίδι του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης που εξιστόρησε με γλαφυρό τρόπο ο Όµηρος στην «Οδύσσεια».

Από τους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες, στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και το νησί της Κίρκης εν συνεχεία στον Άδη, στις Σειρήνες, στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη και από εκεί στο νησί του Ήλιου, το νησί της Καλυψώς και το νησί των Φαιάκων μέχρι την στιγμή που θα καταφέρει επιτέλους να φτάσει στο βασίλειο του στην Ιθάκη και να σμίξει με την οικογένεια του.

Αυτές οι περιπέτειες με τους εκάστοτε πρωταγωνιστές σήμα κατατεθέν της κάθε ιστορίας αποτελούν θεματική κάθε τοιχογραφίας που αποτελεί έναν έξυπνο και συνάμα πρωτότυπο τρόπο για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την Ιστορία.

Καθεμιά από αυτές τις περιπλανήσεις που κράτησαν συνολικά για δέκα ολόκληρα χρόνια τον Οδυσσέα σε άγνωστες θάλασσες και τον έφεραν αντιμέτωπο με κάθε είδους τέρατα και ανθρώπους έχει γίνει μια φωτεινή ζωγραφιά που στέλνει δυνατά μηνύματα στους μαθητές που τα παρατηρούν. Τους διδάσκουν να μην το βάζουν ποτέ κάτω στις δυσκολίες, να μην πάψουν να αγωνίζονται, μέχρι να καταφέρει να φτάσουν στη δική τους Ιθάκη, στον τόπο της καρδιάς τους.

Το ταξίδι του Οδυσσέα μετουσιώθηκε σε ένα υπέροχο εικαστικό σύμπαν που προ(σ)καλεί τα παιδιά να ταξιδέψουν στις μαγευτικές ιστορίες που περιγράφει στην Οδύσσεια ο Όμηρος με πρωταγωνιστή τον γιο του Λαέρτη, τον πολύτροπο Οδυσσέα που λαχταρούσε όσο τίποτα άλλο να βρεθεί ξανά στην πολυαγαπημένη του πατρίδα και να πέσει στην αγκαλιά της γυναίκας του Πηνελόπης.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις

Οι τοιχογραφίες ολοκληρώνονται με τους στίχους ενός από τα γνωστότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, της Ιθάκης, σε αντιπαραβολή με το μήνυμα της Οδύσσειας. Ο ταξιδιώτης του ποιήματος ξεκινά προς την Ιθάκη, δεν επιστρέφει στην Ιθάκη. Βασικός στόχος του ποιήματος είναι να μας πει ότι στην πορεία της ζωής, θα πρέπει το εκάστοτε ταξίδι(σκοπός ζωής) να ευχόμαστε να διαρκέσει πολύ και να είναι γεμάτο με περιπέτειες και γνώσεις ώστε να μας προσφέρει απλόχερα εμπειρίες και μαθήματα ζωής.

Η Ιθάκη δεν αποτελεί μονάχα προορισμό αλλά και στόχο. Και παρόλο που μπορεί το αποτέλεσμα να μην μας αφήσει ικανοποιημένους, δεν θα πρέπει ν’ απογοητευόμαστε, γιατί ο στόχος επιτεύχθηκε αλλά και γιατί με την επίτευξη ενός στόχου, έρχεται ο επόμενος, μια νέα Ιθάκη μας καλεί να την εξερευνήσουμε!