“Ο καθηγητής του γιού μου τον προσβάλλει διαρκώς στην τάξη. Τι να κάνω;”

“Τι μπορώ να κάνω ως γονιός όταν ο καθηγητής του γιου μου, ο οποίος τον διδάσκει σε τμήμα ένταξης μαζί με άλλα 6 παιδιά, τον συγκρίνει και τον προσβάλλει ως προσωπικότητα;”

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μια περαιτέρω διερεύνηση και ψυχραιμία. Για να εξακριβώσετε αν όλα βαίνουν καλά στην σχολική ζωή του παιδιού σας, παρατηρήστε αν η συμπεριφορά του διατηρείται στα ίδια επίπεδα ή αν έχει αλλάξει. Αναλογιστείτε αν οι απαντήσεις του παιδιού σας έχουν διαφοροποιηθεί ή εξακολουθεί να έχει τα ίδια παράπονα.

Στη συνέχεια φροντίστε να ζητήσετε μια προσωπική συνάντηση με τον καθηγητή της ένταξης όπου μέσα από το διάλογο θα διερευνήσετε αν ο ίδιος έχει αντιληφθεί μια αλλαγμένη συμπεριφορά του παιδιού μέσα στην τάξη. Με διακριτικό τρόπο προσπαθήστε να καταλάβετε πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει το παιδί σας μέσα στην τάξη.

Επισημάνετε την δυσαρέσκεια που έχετε αντιληφθεί από το παιδί σας αποφεύγοντας να μεταφέρετε τι σας έχει πει το παιδί. Αποφύγετε, επίσης, προσωπικά σχόλια ή τυχόν δικές σας εκτιμήσεις και ερμηνείες. Μιλήστε με άλλους γονείς ή συμμαθητές και διασταύρωσε πληροφορίες για τη συμπεριφορά τόσο του καθηγητή όσο και του παιδιού σας μέσα στην τάξη.

Εάν τυχόν το πρόβλημα παραμένει, φροντίστε να είστε καλά προετοιμασμένοι – να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε – και ζητήστε να έρθετε σε επαφή με την διεύθυνση του σχολείου. Φροντίστε με ακρίβεια να μεταφέρετε τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει. Αποφύγετε προσωπικά σχόλια και ερμηνείες. Ζητήστε μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας και του διαλόγου μια ομαλή ρύθμιση της κατάστασης.

Αν ωστόσο το πρόβλημα δεν λυθεί στα πλαίσια του σχολείου και συναντήσετε αδιαφορία και αδιαλλαξία, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο του παιδιού σας εκφέροντας το πρόβλημα που επικρατεί. Προσοχή δεν λειτουργούμε με παρόρμηση κάθε βήμα γίνεστε με σύνεση και προσοχή.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com