Οι αντιδράσεις για την διδασκαλία της Β ξένης γλώσσας στο Δημοτικό έπιασαν τόπο – Η νέα εγκύκλιος

Το ζήτημα της διδασκαλίας της Β ξένης γλώσσας προβλημάτισε ιδιαιτέρως τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς που επικοινώνησαν με το infokids.gr  ζητώντας να αναδείξουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Δείτε την αρχική εγκύκλιο Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία

Το “επίμαχο σημείο” που προκάλεσε αντιδράσεις

Η εγκύκλιος καθορίζει πως, από το επόμενο σχολικό έτος, η οργάνωση των ξενόγλωσσων τμημάτων για τη 2η ξένη γλώσσα, θα γίνεται αποκλειστικά με την αρχή της πλειοψηφίας σε κάθε τμήμα χωριστά.

Γονείς και εκπαιδευτικοί εναντιώθηκαν σφόδρα σε αυτή τη διάταξη, ισχυριζόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό περικόπτεται η λειτουργία μεικτών παράλληλων τμημάτων (για γερμανικά και γαλλικά) και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν παρά μόνο αν η επιλογή τους αποτελεί και πλειοψηφία στο σύνολο των μαθητών του κάθε τμήματος ξεχωριστά.

Οι αντιδράσεις έφεραν αποτέλεσμα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αναρτήσεις σχετικά με την αστοχία της εγκυκλίου, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο οι μαθητές να διδαχθούν με το “έτσι θέλω” μια δεύτερη ξένη γλώσσα όταν έχουν δηλώσει την προτίμησή τους. Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα καθώς το Υπουργείο Παιδείας έστειλε νέα εγκύκλιο στα σχολεία για τη διδασκαλία της  2ης ξένης γλώσσας. Όπως ορίζεται στις νέες οδηγίες επανέρχονται τα μεικτά παράλληλα τμήματα και το ελάχιστο όριο των 12 μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, όπως ίσχυαν και πριν.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:

Σε σχολεία με δύο ή περισσότερα τμήματα ανά τάξη, οι μαθητές/τριες δύναται να κατανεμηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους σε μεικτά-παράλληλα τμήματα με δυο προϋποθέσεις:

i) Ο ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία τμήματος είναι οι 12 μαθητές/τριες

ii) Ο αριθμός των παράλληλων τμημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτων Γενικής Παιδείας, π.χ. από 2 τμήματα Γενικής Παιδείας δημιουργούνται αποκλειστικά 2 τμήματα 2ης ξένης γλώσσας, από 3 τμήματα Γενικής Παιδείας δημιουργούνται αποκλειστικά 3 τμήματα 2ης ξένης γλώσσας κτλ.

Η νέα οριστική εγκύκλιος ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Β ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ