Οι μαθητές του 21ου Δημ. Σχ. Ηρακλείου έγραψαν διήγημα φαντασίας και διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Η σχολική χρονιά 2019-20 θα μείνει αξέχαστη στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου καθώς κατάφεραν να εκπροσωπήσουν επάξια το σχολείο τους σε μια σειρά από καταξιωμένους μαθητικούς διαγωνισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μετά από την κατάκτηση της πρωτιάς στο πανελλήνιο διαδικτυακό διαγωνισμό Ρομποτικής WRO, με χαρά μας ενημέρωσαν ότι 2 μαθητές του σχολείου διακρίθηκαν με τον Α και Β έπαινο λογοτεχνίας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον 1ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας “Παύλος Αυθίνος”, έχοντας ξεχωρίσει με τα έργα που εμπνεύσαν και έγραψαν, ανάμεσα σε περισσότερες από 360 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν το δικό τους διήγημα φαντασίας με λογοτεχνικό ύφος με κεντρικό θέμα ““Η Ελληνική και η Παγκόσμια Μυθολογία”.  Το θέμα τους κίνησε το ενδιαφέρον και κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό τους μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των λέξεων, των εικόνων και της φαντασίας.

Δυο υπέροχα μαθητικά διηγήματα με έμπνευση την ελληνική λογοτεχνία

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να πλέξουν τα παιδιά μία ιστορία βασισμένη σε κάποιον ήρωα όπως τον Ηρακλή, τον Θησέα, τον Οδυσσέα, αλλά και νύμφες, γίγαντες, δράκους και να μας ταξιδέψουν στις περιπέτειές τους, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Η μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού Διλβόη Δανάη με το έργο “Η αναζήτηση του Μεγαλοπόδαρου” κατέκτησε τον Α’ Επαινό και ο μαθητής της Β’ Δημοτικού Γεωργακόπουλος Αθανάσιος με το έργο “Τι έγινε με τον Θησέα;” κατέκτησε τον Β’ Έπαινο.

Οι δύο μαθητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό στο πλαίσιο του μαθήματος Δημιουργική Αφήγηση – Lego Storytelling με δάσκαλο τον κ. Καραπατάκη Αχιλλέα, που πραγματοποιείται στο σχολείο μέσω των δράσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα έργα των δύο μαθητών θα συμπεριληφθούν σε μελλοντική έκδοση ανθολογίου των μαθητών του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών του Πόρτο Ράφτη.

Ένα μάθημα δημιουργικής γραφής αλλιώτικο από τα άλλα

Η Δημιουργική Αφήγηση-Lego Storytelling είναι ένα μάθημα βιωματικής μάθησης στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται ιστορία, γεωγραφία, λογοτεχνία καθώς και αλλά γνωστικά αντικείμενα δημιουργώντας κατασκευές με τουβλάκια Lego που πλαισιώνονται με δραστηριότητες αφήγησης και δημιουργίας ιστοριών συνδέοντας πραγματικά γεγονότα με το φαντασιακό, αναπτύσσοντας τις γλωσσικές και λογοτεχνικές τους ικανότητες. Με λίγα λόγια μάθηση και παιχνίδι ενωμένα με έναν τρόπο που το παιδί μαθαίνει παίζοντας και εξερευνώντας τα βάθη της φαντασίας του.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές για τη συμμετοχή τους και την τιμητική τους διάκριση και καλή συνέχεια στο συγγραφικό τους έργο!