Οικογενειακές… σφαγές!: Η απρόβλεπτη παρενέργεια του εμβολίου κατά της Covid-19

Οικογενειακές… σφαγές!: Η απρόβλεπτη παρενέργεια του εμβολίου κατά της Covid-19

“Αν δεν εμβολιαστείτε δεν θα πάρετε αγκαλιά το μωρό” ήταν το τελεσίγραφο της ψυχιάτρου Saadia Sediqzadah από το Τορόντο, λίγο πριν φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί τον περασμένο Ιούνιο. Αντίστοιχο και το μήνυμα της ηθοποιού Τζένιφερ Άνιστον, η οποία πρόσφατα δήλωσε, ότι σταμάτησε να κάνει παρέα με αντιεμβολιαστές.

“Κάποιες θείες που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν γιατί κανείς δεν μπορεί να τις υποχρεώσει, νόμιζαν ότι αστειεύομαι, όμως εγώ είμαι απόλυτα αποφασισμένη”, λέει η Sediqzadah, η οποία παραδέχεται πως μία συγκεκριμένη θεία ακριβώς για χάρη του μωρού έκανε ήδη την πρώτη δόση.

Όπως η νέα μαμά παραδέχεται, δεν θέλει ούτε να τσακωθεί ούτε να προσβάλλει κανέναν, παρά πιστεύει, ότι με το αίτημά της αυτό θα παρακινήσει την οικογένειά της να εμβολιαστεί. “Δεν έχω κάτι προσωπικό με κανέναν. Απλά προστατεύω το παιδί μου. Γιατί να θέλει κάποιος να μου κάνει τη ζωή δύσκολη;” Κι όμως, τέτοιες δηλώσεις έχουν προκαλέσει σε αμέτρητες οικογένειες μεγάλες διαμάχες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έφεραν ακόμα και τη ρήξη.

Οι εμβολιασμένοι χαρακτηρίζουν τους ανεμβολίαστους “ψεκασμένους”, κυρίως επειδή αναμασούν άκυρες πληροφορίες για να αμφισβητήσουν την επιστημονική κοινότητα. Οι αντιεμβολιαστές κοροϊδεύουν τους εμβολιασμένους που έσπευσαν σαν τα πρόβατα να ‘μπολιαστούν’, με ένα εμβόλιο που ένας Θεός ξέρει σε μερικά χρόνια τι μπορεί να τους προκαλέσει -υπάρχουν δε και αυτοί που πιστεύουν πραγματικά πως το εμβόλιο αυτό “τσιπάρει” τους πολίτες, ώστε κάποια άγνωστη, ανώτερη δύναμη να μπορεί να τους ελέγχει καλύτερα.

Πέρα από όλα τα παραπάνω κωμικά, ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα όταν στην ίδια οικογένεια, στο ίδιο σπίτι, αναγκάζονται να συμβιώνουν αρνητές του εμβολίου με άτομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και που αν κολλήσουν πιθανώς να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή τους. Όπως μια 80χρονη που αρνείται να εμβολιαστεί, ενώ η κόρη της έχει πολλαπλή σκλήρυνση -και ήταν αντίθετη στο να εμβολιαστεί και η κόρη. Τελικά η νεότερη γυναίκα εμβολιάστηκε και τώρα η 80χρονη δεν της μιλάει, γιατί αψήφησε την γνώμη της. Ή ζευγάρια, στα οποία ο εμβολιασμένος αισθάνεται προδομένος από τον αρνητή που αμφισβητεί και τον “άνθρωπο της ζωής του” και την πλειοψηφία των επιστημόνων.

“Τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας – Στις νεότερες γενιές;”

Ο οικογενειακός σύμβουλος Andrew Sofin, Πρόεδρος της Καναδικής Ένωσης Οικογενειακών Συμβούλων, υποστηρίζει, ότι για να αποφύγουμε τη ρήξη στη σχέση μας με τους άλλους ως προς αυτό το θέμα είναι απαραίτητη η επιστράτευση της ενσυναίσθησης. Να μπούμε, δηλαδή, στη θέση του άλλου και να καταλάβουμε πώς μπορεί να νιώθει -Να μην ξεχνάμε, ότι όποια απόφαση κι αν παίρνει κανείς, να εμβολιαστεί ή να μην εμβολιαστεί, ξεκινά από την κοινή βάση της αγωνίας.

“Ας βάλουν οι άνθρωποι κάτω τα τελευταία επίσημα δεδομένα και τις οδηγίες των φορέων Υγείας και ας τα συζητήσουν ήρεμα. Ακόμα κι αν δεν συμφωνήσουν σε αυτά, ας αναλογιστούν: Τι παράδειγμα δίνουν στα παιδιά τους;” λέει ο Sofin, ο οποίος συμπληρώνει, ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει ένα ενδιαφέρον, γιατί μας κάνει να βλέπουμε κοντινούς μας ανθρώπους υπό μια εντελώς νέα, διαφορετική σκοπιά.

Δικαίωμα στα όρια – Δικαίωμα στην ελευθερία

Είναι γεγονός πως σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η κατάσταση. Η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, δεν χαροποιεί ούτε τον πιο φανατικό υποστηρικτή των εμβολίων. Και είναι πραγματικά λυπηρό (αν όχι δραματικό) που σύγχρονες κοινωνίες σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Σε κάνει πραγματικά να νιώθεις έρμαιο -εντελώς απροστάτευτος, όποια απόφαση κι αν πάρεις. Και δεν υπάρχουν σπουδαιότερα πανανθρώπινα δικαιώματα από την ελευθερία, την ασφάλεια και την υγεία.

Από την άλλη, όμως, ο καθένας μας έχει δικαίωμα και στα όρια και στο να προχωρήσει μέσα στην δύσκολη, απαιτητική και ίσως επικίνδυνη αυτή περίοδο με τους όρους που εκείνος θα θέσει για το καλό του εαυτού του και των παιδιών του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κρατήσει κάποιους ανθρώπους μακριά του, για λίγο ή για πολύ.

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Σπάνια φωτογραφία: Η Ελένη Ράντου με την κόρη της από τις καλοκαιρινές τους διακοπές!

Πάτρα: Επιδείνωση στην υγεία της 7 μηνών εγκύου με κορωνοϊό – Γέννησε με καισαρική