Πανελλήνιες: Ο Αλέξης Σταμάτης μίλησε στο Infokids.gr για το κείμενό του που “έπεσε” στη Νεοελληνική Γλώσσα

Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κλήθηκαν να σχολιάσουν το άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη “Ανάγνωση μία προσωπική τέχνη” που δημοσιεύτηκε φέτος το Φεβρουάριο στην εφημερίδα το Βήμα.

Τι δήλωσε ο συγγραφέας κ. Αλέξης Σταμάτης αποκλειστικά στο Infokids.gr

Ο συγγραφέας μίλησε αποκλειστικά στο Infokids.gr για το γεγονός ότι δικό κείμενο επιλέχθηκε για τις Πανελλήνιες, ενώ στη συνέχεια έστειλε τις ευχές τους καθώς και ένα μήνυμα εμψύχωσης στους μαθητές που διαγωνίζονται για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

“Είναι μεγάλη η χαρά μου που ένα κείμενο μου επιλέχθηκε για τις πανελλήνιες. Με γυρίζει πίσω σε μια πολύ ιδιαίτερη εποχή αλλά και με οδηγεί μπροστά σε μια φρέσκια οπτική των πραγμάτων, εάν συνυπολογίσω ότι πρόσφατα έγινα πατέρας.

Η χαρά αυτή μάλιστα είναι διπλή, γιατί αυτό το κείμενο αφορά στην ανάγνωση, την αγαπημένη μου παιδική ενασχόληση που με οδήγησε στη συγγραφή.

Στα παιδιά, εκτός από καλή επιτυχία θα ήθελα να τους ευχηθώ στη ζωή τους να ασχοληθούν με εκείνο που αγαπούν και να ακούν και να εμπιστεύονται την προσωπική τους φωνή.”

Το βιογραφικό του

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και είναι γιος του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη  και της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό “Modern Poetry in Translation”.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Ο έβδομος ελέφαντας” (Κέδρος, 1998, β’ έκδ. Καστανιώτης, 2016) (“The Seventh Elephant”) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο “Μπαρ Φλωμπέρ” (Κέδρος, 2000, β’ έκδ. Καστανιώτης, 2012) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και (το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα”, 2002, “Οδός Θησέως”, 2003, “Ζωή”, 2005, “Μητέρα στάχτη”, 2005, “Αμερικάνικη φούγκα”, 2006, “Βίλα Κομπρέ”, 2008, “Σκότωσε ό,τι αγαπάς”, 2009, “Κυριακή” (2011), “Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;” (2012), “Χαμαιλέοντες” (2013), “Μελίσσια” (2014), “Το βιβλίο της βροχής” (2015). Η “Αμερικάνικη φούγκα” κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η “Μητέρα στάχτη” (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, “Ο Άλκης και ο λαβύρινθος” (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: “Κόσμος γωνία”, Σοκόλης, 1992, “Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων”, Καστανιώτης, 1993, “Απλή μέθοδος των τριών”, Καστανιώτης, 1995, “Πυκνό τώρα”, Ελληνικά Γράμματα, 1999, “Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται”, Το Ροδακιό, 2002 και “Ποτέ δεν είμαστε μόνοι”, Καστανιώτης, 2004. Για τη συλλογή του “Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων”, του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η ίδια ποιητική συλλογή, μαζί με την “Απλή μέθοδο των τριών” και το “Πυκνό τώρα”, μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο “Dionysia Press” (“Architecture of Interior Space & The Simple Method of Three”, 2001, “Dense Now”, 2002). Έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο “Χώρα”. Ο μονόλογός του “Τελευταία Μάρθα” παίχτηκε το 2008 στο “Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας”. Δυο μονόλογοί του με τίτλο “Γένεση” ανέβηκαν το 2009 στο “Θέατρο Χώρα”. Το θεατρικό του έργο “Δακρυγόνα” παρουσιάστηκε το 2010 στο “Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας”.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τελευταία αρθογραφεί στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

Μπορείτε να δείτε τα βιβλία του εδώ