Πέτσας: “Τα Δημοτικά θα ανοίξουν” – Μαγιορκίνης: Διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των Δημοτικών

Τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν εάν η επιδημία συνεχίσει να καταγράφει καθοδική πορεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σημερινή του εμφάνιση στον ΑΝΤ1.

Όπως διευκρίνισε οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, ενώ για το σκεπτικό της επαναλειτουργίας ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η πολύμηνη απουσία των μαθητών από τις σχολικές τάξεις δημιουργεί μεγάλα μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα.

«Το φυσιολογικό είναι η Πολιτεία να προσπαθεί να ανοίξει πιο γρήγορα τα σχολεία, αν δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος» δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Μαγιορκίνης: Είμαστε διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορωνοϊού μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων απάντησε ότι  “Από τη στιγμή που τα παιδιά κυκλοφορούν έξω στις πλατείες δεν είναι καλή εικόνα να κυκλοφορούν έξω και να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο“, σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην επιστρέψουν στις αίθουσες εάν οι ίδιοι οι μαθητές ή μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντός τους ανήκει σε ευπαθή ομάδα: “Με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, η πιθανότητα μετάδοσης έχει πέσει στο μισό, ίσως και περισσότερο” είπε.

Κληθείς να απαντήσει για το αν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την επαναλειτουργία ή μη των Δημοτικών ανέφερε ότι “Δεν υπάρχει απόφαση. Ακόμα και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό“.

Σημειώνεται πως μετά τις 20 Μαΐου η επιτροπή καλείται να εκθέσει τις απόψεις της, ώστε να αποφασιστεί η λειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ ερωτηθείσα για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, τόνισε ότι αφού αποτιμηθούν από τους ειδικούς τα δεδομένα, «ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει από τις 20-25 Μαΐου και μετά, προς το τέλος του μήνα, για την πορεία των Δημοτικών».
Οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί, είπε η Σοφία Ζαχαράκη, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να την στηρίξει, πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβεβαίωσε ότι «κάθε απόφαση θα είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε παιδαγωγικά στο υπουργείο και με την λήψη όλων των μέτρων και την αποστολή όλων των απαραίτητων οδηγιών, με γλώσσα κατάλληλη για τα μικρότερα παιδιά».

Ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται σενάριο διάκρισης μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων παιδιών και πως η απόφαση θα αφορά το σύνολο των τάξεων του Δημοτικού.