Στις 20 Μαΐου οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων – Τα 3 σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές του Γυμνασίου και των Α και Β Λυκείου και πλέον αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις 20 Μαΐου και ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί διάφορα σενάρια για την επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας  και τήρησης της υγιεινής για τους μαθητές.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

  • Το πρώτο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων την 1η Ιουνίου ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί. Τα μαθήματα θα διεξάγονται καθημερινά με τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής και η σχολική χρονιά θα λήξει στις 30 Ιουνίου.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι η επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των δύο τάξεων του Δημοτικού, της Πέμπτης και της Έκτης, που είναι μεγαλύτεροι μαθητές και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Βέβαια για το σενάριο αυτό ρωτήθηκε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στην εκπομπή του ANT1 και απάντησε  ότι «Δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και τη ΣΤ’ Δημοτικού», ξεκαθάρισε. «Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεκτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε.
  • Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που φαίνεται αρκετά μακρινό είναι να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία από την 1η Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει σενάριο μόνο για Ε’ και Στ’ τάξης»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, είπε ότι η εβδομάδας μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα και των δημοτικών ή όχι.

«Δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και τη ΣΤ’ Δημοτικού», ξεκαθάρισε. «Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεκτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Παράλληλα η κα Ζαχαράκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δήλωσε «Υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ας περιμένουμε τους ειδικούς και εμείς θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις οδηγίες», είπε η κ. Ζαχαράκη.