“Σήμερα, μικρούλα μου, με έκανες να θυμηθώ για ποιο λόγο έγινα διασώστης”

Παρασκευή 15 Μαΐου ώρα 12 το μεσημέρι. Το πλήρωμα Α17 του ΕΚΑΒ δέχεται κλήση για ετοιμόγεννη γυναίκα στην οδό Γ Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, ειδοποιείται και το πλήρωμα Μ18 (Μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ). Οι διασώστες του ΕΚΑΒ φτάνουν στο διαμέρισμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.


«Ασθενοφόρο και μοτοσικλετιστής φτάνουμε ταυτόχρονα στο σημείο. Ανεβαίνουμε στο διαμέρισμα, αλλά η κοπέλα έχει ήδη γεννήσει. Είναι φανερά τρομαγμένη και ταυτόχρονα σοκαρισμένη. Η πρώτη μου κίνηση είναι να πάρω το μωρό στην αγκαλιά μου! Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα του φωνάζω «αγάπη μου όλα θα πάνε καλά, είσαι σε ασφαλή χέρια!», περιγράφει συγκινημένη η διασώστρια Ελευθερία -Τέρρυ Μπασιανιώτη.

Εφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι

Η 23χρονη μανούλα, ελληνικής καταγωγής, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους περίπου 2 κιλών και 800 γραμμαρίων.
«Το μωρό ήταν τυλιγμένο με τον ομφάλιο λώρο. Μαζί με τους συναδέλφους μου, προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και όλα πήγαν καλά! Έπλυνα τη μικρούλα και την τύλιξα σε μία αλουμινοκουβέρτα για να είναι ζεστή μέχρι να τη μεταφέρουμε στο νοσοκομείο. Ήταν τόσο όμορφη και τόσο ήρεμη! Της έδωσα ερεθίσματα για να κλάψει, ώστε να βεβαιωθώ ότι ήταν καλά και την κρατούσα συνεχώς στην αγκαλιά μου, μέχρι οι συνάδελφοι να μεταφέρουν τη μανούλα στο φορείο», λέει η διασώστρια του ΕΚΑΒ.

«Ξεκίνησε μια ζωή στα χέρια μου»

Για την Ελευθερία – Τέρρυ Μπασιανιώτη, ήταν μοναδική στιγμή.
«Σήμερα μικρούλα μου με έκανες να θυμηθώ για ποιο λόγο έγινα διασώστης. Με έκανες να θυμηθώ τη μέρα που έγινα και εγώ μανούλα. Ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που είδες, οι πρώτοι άνθρωποι που σε πήραν αγκαλιά! Ξεκίνησες τη ζωή σου στα χέρια μου!» έγραψε στη σελίδα της στο facebook.

Μητέρα δύο παιδιών και η ίδια, η διασώστρια του ΕΚΑΒ νιώθει περήφανη που συνέδραμε στην γέννηση αυτού του παιδιού!
«Έχω και εγώ δυο παιδιά. Όταν είδα την Ισμήνη να έχει γεννήσει πριν φτάσουμε εμείς με το ασθενοφόρο, άρχισα να τρέμω από συγκίνηση. Όταν άνοιξε την πόρτα ο σύζυγός της μας κοίταξε αποσβολωμένος. Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη! Μου ήρθαν στο μυαλό στιγμές από τη γέννηση των δικών μου παιδιών και εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα πόσο «ηρωίδα» στάθηκε η νεαρή μανούλα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

«Διασχίσαμε το κέντρο της Αθήνας μέσα σε λίγα λεπτά”

Από τη στιγμή που μαμά και μωρό ήταν καλά στην υγεία τους ξεκίνησε η διακομιδή τους για το νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Η Ελευθερία -Τέρρυ Μπασιανιώτη ανέλαβε τη μεταφορά.
«Ήμουν οδηγός του ασθενοφόρου. Διασχίσαμε την Πατησίων και την Αλεξάνδρας μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Μπροστά ήταν ο συνάδελφος με τη μοτοσικλέτα και εγώ ακολουθούσα. Φτάνοντας στο μαιευτήριο, βλέπω τη μητέρα της κοπέλας. Με κοίταξε στα μάτια και με ρώτησε με αγωνία πώς είναι η κόρη της. Της απάντησα ότι κόρη και εγγονή είναι μια χαρά! Τότε ξέσπασε σε κλάματα.»

«Μου έτυχε πρώτη φορά»

Υπηρετεί στο ΕΚΑΒ εδώ και λίγους μήνες. Από τον Δεκέμβριο. Ήταν όνειρο ζωής για εκείνη να εργαστεί ως διασώστης. Η Ελευθερία -Τέρρυ Μπασιανιώτη δεν είχε στο παρελθόν παρόμοιο περιστατικό, παρόλο που είχε εκπαιδευτεί και για τέτοιες περιπτώσεις.
«Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκα να αντιμετωπίσω τέτοιο περιστατικό. Όμως είχα εκπαιδευτεί και ήξερα τι να κάνω. Στη δουλειά μας, αντιμετωπίζουμε συχνότερα το θάνατο από τη ζωή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εμπειρία του συναδέλφου μου Χρήστου Παπαλουίζου, που υπηρετεί στις μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης.»

Η Ελευθερία μας λέει ότι μόλις η νεαρή μανούλα βγει από το μαιευτήριο, θα σπεύσει να την επισκεφθεί.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι μητέρα και κόρη είναι καλά! Να τις ξαναδώ και να τις αγκαλιάσω! Χρωστάω ένα δώρο στη μικρή, που μου θύμισε για ποιο λόγο επέλεξα να γίνω διασώστρια στο ΕΚΑΒ! Της εύχομαι να έχει μία υπέροχη ζωή!»

(*Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν με την άδεια της μητέρας, στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook της Ελευθερίας Τέρρυ Μπασιανιώτη)