Παρασκευή 18 Απριλίου

Ποιες είναι οι «κόκκινες σημαίες» στη συμπεριφορά των εφήβων; Ένας Οδηγός για γονείς και κηδεμόνες

1 στους 5 εφήβους έχει κάποιο είδος διαταραχής ψυχικής υγείας

Εάν το έφηβο παιδί σας φαίνεται συχνά κυκλοθυμικό και ασταθές, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το απορρίψετε ως φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά που τελικά θα περάσει. Αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς και οι κηδεμόνες των εφήβων δεν είναι απλώς μέρος των φυσιολογικών αλλαγών που βιώνουν όλοι οι νέοι. Μερικές φορές θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια πιο σοβαρή αλλαγή στη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους.

Όταν πρόκειται να αναγνωρίσετε εάν υποφέρει ή όχι η ψυχική υγεία του εφήβου σας, οι περισσότεροι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε λένε ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο καλύτερα θα είναι ο έφηβός σας. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τις συμπεριφορές με κόκκινη σημαία στους εφήβους, συμπεριλαμβανομένου του πώς να τις αναγνωρίσετε και πώς να βοηθήσετε.

7 σημάδια ότι το παιδί σας πρέπει να επισκεφτεί έναν θεραπευτή

Τι είναι οι συμπεριφορές με κόκκινη σημαία;

Οι συμπεριφορές με κόκκινη σημαία δεν πρόκειται να είναι ίδιες για όλους, αλλά γενικά είναι οποιαδήποτε αισθητή αλλαγή στη διάθεση ή στη συμπεριφορά που σας προκαλεί ανησυχία, λέει ο Eric Wood, PhD, LPC, διευθυντής Συμβουλευτικής και Ψυχικής Υγείας TCU.

«Ξέρω ότι αυτή δεν είναι μια επιστημονική απάντηση, αλλά πολλοί γονείς απλώς ξέρουν αν κάτι δεν πάει καλά με τον έφηβό τους», εξηγεί. «Αυτό που δεν πάει καλά μπορεί να μην είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά από την εμπειρία μου, οι γονείς – λόγω του ιστορικού τους με τον έφηβο – είναι συνήθως σωστοί».

Για να διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης των κόκκινων σημαιών, προτείνει να χρησιμοποιήσετε το αρκτικόλεξο BAES, το οποίο σημαίνει συμπεριφορές, εμφάνιση, συναισθήματα και καταστάσεις.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στις συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν την απομόνωση από τους συνομηλίκους, την κακή ακαδημαϊκή επίδοση ή την υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλες κόκκινες σημαίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην εμφάνιση μπορεί να κυμαίνονται από μια ξαφνική αλλαγή στο στυλ του ντυσίματος έως την αποτυχία διατήρησης της υγιεινής, λέει ο Δρ Γουντ.

Οι αλλαγές στα συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονες αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαθέσεις και οι αλλαγές στις καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με μια νέα αρνητική κοινωνική ομάδα ή την εμπειρία μιας ξαφνικής κοινωνικής απόρριψης από τους συνομηλίκους, προσθέτει.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις εφήβους να παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. 1 στους 5 έφηβους έχει μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει την υγεία, λέει η Helen Egger, MD, παιδοψυχίατρος και συνιδρυτής της Little Otter, μιας εταιρείας ψυχικής υγείας. «Οι γονείς και οι άλλοι ενήλικες στη ζωή του εφήβου πρέπει να γνωρίζουν τις κόκκινες σημαίες που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί αγωνίζεται», προσθέτει.

Κοινές κόκκινες σημαίες στην εφηβική συμπεριφορά
Ο εντοπισμός συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από κόκκινη σημαία για διαταραχές ψυχικής υγείας στους εφήβους είναι ένα κρίσιμο μέρος της έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, λέει η Δρ Έγκερ. Πολύ συχνά, οι γονείς και άλλοι ενήλικες απορρίπτουν αυτές τις κόκκινες σημαίες ως τυπικές του εφηβικού αναπτυξιακού σταδίου.
«Αν και είναι χαρακτηριστικό για τους έφηβους να έχουν έντονα συναισθήματα, κάποια κυκλοθυμία και επιθυμία για ιδιωτικότητα, δεν είναι τυπικό αυτά τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές να είναι επίμονα και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του εφήβου στο σπίτι ή στο σχολείο», λέει η Δρ Έγκερ.
Όταν εξετάζετε πιθανές κόκκινες σημαίες, έχετε κατά νου ότι αναζητάτε μια αλλαγή στη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, την εμφάνιση και την κατάσταση του παιδιού σας που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, συμβαίνει κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του παιδιού σας ή τη λειτουργία της οικογένειας. Εάν ένας γονέας παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα μοτίβα, τότε είναι καιρός να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εν τω μεταξύ, ορίστε τι λέει ο Δρ Έγκερ να ψάξετε.

Εξαιρετική κόπωση: Εάν ο έφηβός σας βιώνει επίμονη κόπωση που δεν μετριάζεται από την ανάπαυση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου ζητήματος ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
Διαταραχές ύπνου: Όταν ο έφηβός σας δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ξυπνά τη νύχτα, δεν μπορεί να κοιμηθεί ή βιώνει αντιστροφή ημέρας-νύχτας όπου είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της νύχτας και κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, το PTSD και άλλες διαταραχές σχετίζονται όλα με τη διαταραχή του ύπνου.
Υπερβολική ανησυχία: Εάν ο έφηβος σας βιώνει άγχος και κρίσεις πανικού ή δεν φαίνεται να χαλαρώνει, αυτό είναι ένα σημάδι μιας αγχώδους διαταραχής που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Επίμονη θλίψη: Ευερεθιστότητα, απελπισία, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν και σημαντικές αλλαγές στην όρεξη ή στον ύπνο είναι πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης που δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Σκέψεις ή σχόλια αυτοκτονίας: Οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με αυτοτραυματισμό, απελπισία για το μέλλον ή σχόλια σχετικά με την επιθυμία να πεθάνω πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζονται αμέσως από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει όταν ένας έφηβος λέει ή γράφει πραγματικές απειλές, όπως «δεν μπορώ να το κάνω άλλο», «τελείωσα» ή «δεν θέλω να ζήσω άλλο».
Αλλαγές στην όρεξη: Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, καθώς και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, μπορεί να σηματοδοτούν συναισθηματική δυσφορία και μπορεί να σχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος ή μια πρωτογενή διατροφική διαταραχή όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.
Ακραίες εναλλαγές της διάθεσης: Γρήγορες και έντονες αλλαγές στη διάθεση, όπως η μετάβαση από πολύ χαρούμενη σε πολύ θλιμένη.

Πηγή: parents.com

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν είσοδος: Tαξίδι γνώσης και εξερεύνησης για την 25η Μαρτίου στο Πεδίον του Άρεως

Οξύτατα τα κτιριακά προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ροή Ειδήσεων