Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πώς να διαχειριστείτε τα ψέματα των έφηβων παιδιών σας

Πώς να διαχειριστείτε τα ψέματα των έφηβων παιδιών σας

parent_couch_teenΌλοι οι έφηβοι λένε ψέματα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή λίγο ή πολύ οι περισσότεροι άνθρωποι ψεύδονται.

Πολλοί έφηβοι αποκρύπτουν από τους γονείς τους τις πληροφορίες εκείνες που πιθανόν θα τους αναστατώσουν και θα δημιουργήσουν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να μην λένε όλη την αλήθεια.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι που ψεύδονται σε μία πιο μόνιμη βάση που μπορεί να βλάψει τις οικογενειακές σχέσεις. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, πάρτε μερικές ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε τα ψέματα των έφηβων παιδιών σας:

  • Πάρτε μια στιγμή για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε ποια επιλογή ταιριάζει καλύτερα με τη δεδομένη κατάσταση, καθώς και ποιο θα θέλατε να είναι το μάθημα που θα πάρει το παιδί σας από αυτή. Εάν ο έφηβος ψεύδεται για να αποφύγει ενδεχόμενη τιμωρία από το μέρος σας, τότε εξηγήστε του ότι οι συνέπειες του ψέματος είναι πιο σοβαρές από το αρχικό αδίκημα και ότι με αυτό τον τρόπο κλονίζεται η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό του.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναλογιστεί γιατί το να ψεύδεται είναι λάθος, ενισχύοντας ταυτόχρονα δεξιότητες όπως η σκέψη και η συμπάθεια για τους άλλους, με ερωτήσεις του τύπου: «Πώς νιώθεις που έχεις πει ψέματα;» και «Γνωρίζεις ότι το ψέμα σου θα μπορούσε να είχε βλάψει κάποιον;».

bnwwkt

  • Οι συζητήσεις σχετικά με τις έννοιες της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης πρέπει να είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας. Πείτε στο παιδί σας: «Όταν λες ψέματα, δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ. Δεν θα είμαι σε θέση να σε προστατέψω αν δεν έχω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι».
  • Επιβάλλετε σαφή όρια και κανόνες, αλλά κρατήστε τα σε λογικά πλαίσια, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Να είστε πρόθυμοι να διαπραγματευτείτε για θέματα που είναι σημαντικά για τους εφήβους και να ακούσετε τα επιχειρήματά τους με ανοιχτό μυαλό.
  • Εξασφαλίστε την αλήθεια μέσα στο σπίτι σας. Να διαβεβαιώνετε συχνά το παιδί σας ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να σας κάνει να σταματήσετε να το αγαπάτε και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει τη βοήθειά σας για κάποιο πρόβλημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.