Πώς το πρόγραμμα της δουλειάς σας επηρεάζει τα παιδιά σας

Οι μέρες που οι γονείς-ιδιωτικοί υπάλληλοι εργάζονταν ένα απλό 8ωρο και επέστρεφαν σπίτι νωρίς το απόγευμα, έχουν παρέλθει προ πολλού. Πλέον, πολλά επαγγέλματα έχουν την ανάγκη κάλυψης των ωραρίων τους με βάρδιες. Οι γονείς – και όχι μόνο εκείνοι – πρέπει να δουλεύουν, αρκετά συχνά, πρωί, βράδυ ή απόγευμα ακόμα και τα σαββατοκύριακα, αν αυτό εμπεριέχεται στην φύση της δουλειάς.

Και μπορεί πολλοί από εμάς να σκεφτόμαστε, ότι η δουλειά με βάρδιες δεν είναι ιδανική για έναν μπαμπά ή μία μαμά, μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται να δώσει διαφορετικά στοιχεία για το πώς η εργασία με βάρδιες επηρεάζει τα παιδιά μας.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, έδειξε, ότι η δουλειά με βάρδιες, ακόμα και με πολύ βραδινές ή και «σπαστές», υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει θετικά τα παιδιά.

Η έρευνα εστίασε σε οικογένειες με δύο γονείς, ένας εκ των οποίων εργάζεται σε δουλειά με βάρδιες και τόνισε, ότι η δουλειά με βάρδιες επηρεάζει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, τα παιδιά. Επίσης, αναφέρει, ότι το «ασυνεπές» ωράριο – οι ξαφνικές, δηλαδή, αλλαγές – στις ώρες εργασίας των γονιών δημιουργεί τα περισσότερα προβήματα στα παιδιά. Πράγμα που δεν εκπλήσσει, αν λάβουμε υπ’ όψιν το πόσο καλά αναπτύσσονται ορισμένα παιδιά, όταν έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μία ρουτίνα στο σπίτι.

Η επικεφαλής της έρευνας, Christine Leibbrand και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν το πώς αντιδρούσαν τα παιδιά στο επαγγελματικό πρόγραμμα των γονιών τους. Η συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών καταγράφηκε μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο εξέταζε θέματα άγχους, επιθετικότητας και συνεργασίας με τους συνομήλικες.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα;

Τα αγόρια και τα κορίτσια με μαμάδες που δούλευαν νυχτερινές βάρδιες, ειδικά σε νεαρότερη ηλικία, επωφελούνταν περισσότερο. Ίσως αυτό να συνέβαινε, επειδή οι μητέρες που εργάζονταν το βράδυ έμεναν όλη την ημέρα μαζί με τα παιδιά τους.

Η «ασυνεπής» εργασία της μαμάς είχε, όμως, αρνητικό αντίκτυπο στα αγόρια όλων την ηλικιών και τα μικρότερα κορίτσια, τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς. Από την άλλη τα αγόρια έτειναν να παρουσιάζουν οφέλη στη συμπεριφορά τους όταν οι πατέρες τους εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι οι μπαμπάδες τους ήταν μαζί τους όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Το να έχουν τα παιδιά μία ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό. Το να ξέρουν πότε επιστρέφουν στο σπίτι οι γονείς ή το πότε θα βρίσκονται εκεί τα βοηθά να οργανωθούν καλύτερα για τις υποχρεώσεις τους μέσα στην ημέρα, ενώ φάνηκε να επηρεάζεται θετικά και η συμπεριφορά τους.

Η εργασία με βάρδιες, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά. Όπως αποφάνθηκαν οι ερευνητές τα άστατα ωράρια ασκούν επιρροή και στους ενήλικες, αφού τα επίπεδα του άγχους, θυμού και ενέργειας επηρεάζονται, γεγονός που με τη σειρά του έχει αντίκτυπο και στην ηρεμία του νοικοκυριού και της οικογένειας. Ειδικά οι «σπασμένες» βάρδιες μπορεί να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό τη διάθεση ενός γονιού, έτσι ώστε να καταλάβει, ακόμα και η αθώα ψυχή του παιδιού του την άσχημη ψυχολογία του!

Η ειδικός προτείνει, ότι τα διάφορα επαγγέλματα θα πρέπει να δουλεύουν με περισσότερη σταθερότητα, τόσο σε ωράρια όσο και σε παροχές για τους εργαζομένους, ειδικά εκείνους που έχουν οικογένειες.

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους και ψάχνουν τρόπο για να τα καταφέρουν. «Σαν προτεραιότητα μας θα έπρεπε να έχουμε την ευημερία των εργαζομένων και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας», συμβουλεύει.

πηγή: moms.com