Συμβουλές για βουτιές χωρίς τραυματισμούς!

Επιτέλους ήρθε το καλοκαιράκι και δεν βλέπετε την ώρα να βρεθείτε στην κοντινή παραλία και να απολαύσετε μπάνιο στα δροσερά νερά και φυσικά βουτιές και μακροβούτια. Είτε βουτάτε από βράχια και εξέδρες στη θάλασσα είτε κάνετε απλές βουτιές θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς μια απότομη κίνηση αρκεί για να προκύψει ένας τραυματισμός που μπορεί να σας στερήσει έστω και λίγο την αγαπημένη σας συνήθεια.

Προσοχή στη στάση του σώματος

Για να αποφύγετε τραυματισμούς και κακώσεις από την πτώση σας στο νερό φροντίστε το σώμα σας να προσκρούσει στη θάλασσα ή την πισίνα  έχοντας μια υδροδυναμική στάση, που μειώνει την αντίσταση του νερού. Με άλλα λόγια, μην πέφτετε με την πλάτη ή το στήθος, αλλά με στάση κάθετη προς το νερό, δηλαδή με το κεφάλι ή τα πόδια. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να σταθμίσετε προτού κάνετε μια βουτιά είναι το βάθος της θάλασσας. Αν τα νερά είναι ρηχά ενδέχεται να τραυματιστείτε.

Μην κολυμπάτε μόνοι, αλλά ούτε και το βράδυ όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο κολυμβητή σας. Κολυμπάτε παράλληλα και κοντά στην ακτογραμμή. Αποφεύγετε είτε να εκτίθεστε, είτε να παρασύρεστε υποβρυχίως, είτε να θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να σας χτυπήσουν στο βυθό της παραλίας, καλύπτοντάς σας μεγάλα κύματα που οι κορυφές τους αρχίζουν να σπάζουν. Κρατάτε πάντοτε απόσταση και προσέχετε από τα μηχανοκίνητα ταχύπλοα, ιστιοφόρα ή ακόμη και κωπήλατα σκάφη όταν κολυμπάτε. Μην βουτάτε  στην είσοδο ή μέσα σε σηματοδοτημένους διαδρόμους/δαύλους διακίνησης σκαφών. Εάν χρειάζεται, τότε περάστε μέσα από το δίαυλο κάθετα, πολύ προσεκτικά και πολύ γρήγορα.

Τι μπορεί να πάθω από μια άτσαλη βουτιά;

Mια βεβιασμένη βουτιά χωρίς να είστε σωστά προετοιμασμένοι μπορεί να σας προκαλέσει κακώσεις στους μύες, προβλήματα στη μέση, θλάσεις. Μην ξεχνάτε ότι όταν πέφτετε στο νερό από ψηλά  είναι σαν να προσκρούετε σε μια στερεά επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση σας από την επιφάνεια του νερού τόσο αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στο σώμα σας από το νερό. Ακόμη οι βουτιές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά σας, λόγω της πίεσης και του νερού.

Δώστε προσοχή στις παραπάνω οδηγίες και τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας για να μην σας βγει το κολύμπι ξινό!

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Σάμο: Συνετρίβη ελικόπτερο με δύο νεκρούς – Πατέρας 2 παιδιών ο ένας (εικόνες+vid)

H Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπά για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Κλειδώστε τα παιδιά στο σπίτι για να τα γλιτώσετε»

“Όλη μου η ζωή”: Η Ευδοκία Ρουμελιώτη φωτογραφίζεται αγκαλιά με τον 7χρονο γιο της

Έλληνες μαθητές κατέκτησαν την πρωτιά στο Διεθνή Διαγωνισμό Young Reporters for the Environment 2022