“Τα πτυχία των γονιών, βαρίδι των παιδιών” – Γιατί οι μορφωμένοι γονείς στρεσάρουν τα παιδιά τους

άγχος μαθητής

Στην πλειονότητα τους σήμερα οι γονείς διαθέτουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς στην Ελλάδα επιθυμούν διακαώς το παιδί τους να συνεχίσει τη δική τους ακαδημαϊκή πορεία, κάτι που ενδεχομένως δεν είναι τόσο διαδεδομένο στο εξωτερικό.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα υποστηρίζει πως το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των γονιών μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και άγχος στα παιδιά, σχετικά με τα δικά τους βήματα στο σχολείο.

Ενώ η εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο είναι από μόνη της μια αγχώδης διαδικασία για κάθε μαθητή, έρευνα από το Πανεπιστήμιο Bern της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Ruhr στη Γερμανία, έδειξε ότι η επιτυχία στις εξετάσεις που οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διευκρινίσει το κατά πόσο το εκπαιδευτικό-μορφωτικό υπόβαθρο της οικογένειας θα επηρέαζε τα επίπεδα άγχους στους εφήβους που ετοιμάζονται να εισαχθούν στα πανεπιστήμια.

Η… περίεργη έρευνα

Για να φτάσουν στο συμπέρασμά τους οι επιστήμονες ανέλυσαν τούφες μαλλιών από 71 γυναίκες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος, μπορεί να συσσωρεύεται στα μαλλιά όταν ο οργανισμός βιώνει άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το άγχος και το επίπεδο μόρφωσης των γονιών τους, ενώ από την καθεμία εξετάστηκαν 3 τούφες μαλλιών. Οι ερευνητές μπορούσαν να κατανοήσουν καλά τα επίπεδα άγχους που βίωνε το κάθε άτομο τις τελευταίες εβδομάδες, από τα μαλλιά τους.

Γιατί τα πτυχία των γονιών αγχώνουν τα παιδιά

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έστω και ο ένας γονιός από τους δύο να κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου, αυτό είναι παράγοντας που αυξάνει το άγχος στους επίδοξους φοιτητές.

Διαβάστε ακόμη: «Το άγχος πηγάζει από την οικογένεια»: Ψυχολόγος υποστήριξης υποψηφίων Πανελληνίων μιλά στο Infokids.gr

Γιατί; Οι επικεφαλής της έρευνας πιστεύουν ότι η επιθυμία για διατήρηση της κοινωνικής κατάστασης της οικογένειας -του κοινωνικού status- είναι η αιτία. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν πτυχίο, ίσως νιώθουν μια ιδιαίτερη πίεση για να πετύχουν και εκείνοι κάτι αντίστοιχο.

«Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες οι γονείς δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο νιώθουν λιγότερο άγχος, επειδή εκείνοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν κάτι να χάσουν σε κοινωνικό επίπεδο», σημειώνουν οι επιστήμονες στα ευρήματα της έρευνας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κι άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα με παιδιά που δεν ήταν και οι καλύτεροι μαθητές στο σχολείο να αποφασίζουν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές, λόγω των πτυχίων των γονιών τους.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην νιώθουν άγχος για το σχολείο

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το άγχος και το στρες είναι οι αιτίες για πολλά και σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Το να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που προκαλούν το άγχος και το στρες θα μας διευκολύνει να το αντιμετωπίσουμε.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας υποφέρει από άγχος ή πιέζεται για να τα πάει καλά στο σχολείο, μιλήστε μαζί του ανοιχτά. Το μόνο που μπορεί να χρειάζεται είναι η επιβεβαίωσή σας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση ανεξάρτητα από τις επιτυχίες του στο σχολείο; Απλώς, θυμίζοντάς του ότι είστε υπερήφανοι για εκείνο, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του στο σχολείο.

πηγή: www.mindbodygreen.com