Θα γίνουν rapid tests για τον κορωνοϊό σε σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς – Η ανακοίνωση προς τους γονείς

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κοζάνη και στην Καστοριά, που τις τελευταίες μέρες έχουν χτυπήσει “κόκκινο” είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επίσκεψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ στις εν λόγω περιοχές αυτή την εβδομάδα (26 με 30 Οκτωβρίου) ώστε να διενεργηθούν rapid tests σε σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια).

Στόχος του δειγματοληπτικού ελέγχου είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού SARSCoV-2 στη σχολική και ακολούθως στην ευρύτερη κοινότητα. Οι έλεγχοι θα γίνουν με τη γρήγορη μέθοδο ανίχνευσης αντιγόνου SARSCoV (rapid test).

Η ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Την τρέχουσα εβδομάδα (26 – 30 Οκτωβρίου 2020), εξειδικευμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα μεταβούν σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) των Π.Ε Κοζάνης και Καστοριάς, με σκοπό τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η επιλογή των σχολικών μονάδων θα είναι τυχαία.

Στόχος του δειγματοληπτικού ελέγχου είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη σχολική και ακολούθως στην ευρύτερη κοινότητα. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τη γρήγορη μέθοδο ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test).Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στο δειγματοληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, η υποβολή των μαθητών σε εξέταση για τον SARS-CoV-2 θα είναι προαιρετική.

Να σημειωθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε μαθητές χωρίς την πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είχε απαντήσει για το ενδεχόμενο διενέργειας rapid tests στα σχολεία ότι ” Αναφορικά με τα rapid tests και τη διεξαγωγή τους σε σχολεία  είναι κάτι που συζητιέται χρήση των tests γίνεται σε ασυμπτωματικά άτομα είναι περιορισμένη. Σκοπός των ελέγχων είναι να εντοπιστεί πληθυσμούς με υψηλό φορτίο.

Πώς λειτουργούν τα rapid tests για τον κορωνοϊό

Πρόκειται για διαγνωστικά τεστ υψηλής αξιοπιστίας που το αποτέλεσμά τους προκύπτει εντός 15 λεπτών.  Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.