Τι απαντούν ο υπ. Υγείας και η κα Κοτανίδου στο ερώτημα του Infokids.gr για τη νόσηση των παιδιών από κορωνοϊό

Το ζήτημα της νόσησης των παιδιών από κορωνοϊό τέθηκε από την διαπιστευμένη δημοσιογράφο Υγείας του Infokids.gr στην σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου.

Η ερώτηση του Infokids.gr

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά παιδιών με covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (το 24 ημερών μωρό), πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν ιδίως καθώς ακούν ότι οι μεταλλάξεις επηρεάζουν ιδιαιτέρως τα παιδιά. Έχετε στοιχεία πόσα παιδιά νοσούν  σε όλη τη χώρα, ποιες περιοχές εμφανίζονται πιο επιβαρυμένες και τι θα λέγατε στους γονείς να προσέξουν περισσότερο;

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, απάντησε ότι Ευτυχώς οι νοσηλείες παιδιών με covid είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Τα παιδιά που νοσούν από covid μπορεί να παρουσιάσουν το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο εμφανίζεται περίπου 6 εβδομάδες μετά από τη νοσηλεία για covid. Στη χώρα μας είναι ελάχιστα τα περιστατικά τα οποία έχουν παρουσιάσει αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο και αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα παιδιά έχουν μια πάρα πολύ καλή έκβαση. Επίσης, φέτος, είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία με άλλες ιογενείς λοιμώξεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι “Κύριο μέλημά μας ήταν τα προηγούμενα χρόνια ο ιός της γρίπης. Είναι κατεξοχήν αυτοί οι μήνες – Ιανούαριος  Φεβρουάριος και Μάρτιος – των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φέτος για την γρίπη έχουν εμβολιαστεί κοντά στα 4 εκατ. συμπατριώτες μας και λόγω των μέτρων ατομικής προστασίας δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία φέτος τον ιό της γρίπης. Αναφορικά με την νόσηση των παιδιών από covid, παιδιά και βρέφη, αν και εφόσον κολλήσουν παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα αν δεν είναι ασυμπτωματικά.

Η συγκινητική αναφορά του Βασίλη Κικίλια για τη μάχη που δίνει στη ΜΕΘ το 24 ημερών βρέφος

Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών, διασωληνωμένου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Είναι μία μικρή αθώα ψυχή που δίνει μάχη για τη ζωή. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν. Και εύχομαι, ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε όλοι αυτή την εικόνα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη δική μας πλευρά και θέση ο καθένας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για το 24 ημερών βρέφος που νοσηλεύεται διασωληνωμένο, μετά από επιπλοκές του κορωνοϊού, στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.

Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη χώρα μας. Το νεογνό -που είναι Ρομά- υπέστη σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, ως επιπλοκή της νόσου Covid, λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νόσησε από επαφή με μολυσμένο μέλος του οικογενειακού του περιβάλλοντος.