Τι να κάνεις για να ανασυγκροτηθείς έπειτα από έναν χωρισμό, σύμφωνα με την ειδικό

Γράφει η Μύρια Μουρίδου – Μαραγκού*

Κάθε σχέση είναι δυνατό να κλονιστεί τόσο, ώστε τελικά να επέλθει ο χωρισμός.

Πόσο εύκολο όμως είναι να αφήσεις πίσω ένα δικό σου κομμάτι, πάνω στο οποίο επένδυες καθημερινά, ίσως για χρόνια ολόκληρα, με όλο σου το είναι; Πόσο εύκολη, αλήθεια, είναι η μετάβαση από το «εγώ» στο «εμείς» και το αντίστροφο;

Το δυσκολότερο, αλλά και το πιο επώδυνο, είναι να χωρίσεις χωρίς εσύ να το επιθυμείς. Έπειτα από αυτό αισθάνεσαι ότι το άτομο που είχες λατρέψει τόσο πολύ, διαλύει τον κόσμο σου. Αισθάνεσαι κενό, αβεβαιότητα, προδοσία, απογοήτευση, τύψεις, ενοχές και, γενικότερα, νιώθεις ότι αιωρείσαι σ’ ένα σκοινί κι ανά πάσα στιγμή θα επέλθει η ολοσχερής καταστροφή σου.

Τα στάδια του χωρισμού

Χωρισμός σημαίνει Θάνατος. Τελειώνει το «εμείς» και ξεκινάς εκ νέου με το «εγώ». Πλέον κτίζεις μόνος/η τον κόσμο σου. Ως άμεσο επακόλουθο του χωρισμού έρχεται το πένθος. Πενθείς το ταίρι σου, πενθείς και τον εαυτό σου που χάθηκε μέσα στο χαμένο «εμείς».

Κι έρχεσαι μετά να το αρνηθείς. Να πεις «δεν είναι δυνατό, ένα μικρό καβγαδάκι ήταν όπως πάντα… Αν προσέξω τη συμπεριφορά μου, όλα θα είναι τέλεια»… Τέτοιου τύπου και άλλα διάφορα σενάρια στο μυαλό σου υποδηλώνουν την άρνηση της αποδοχής, την επιθυμία ανατροπής της.

Ακολούθως, γίνεται η μετάβαση στο στάδιο του θυμού κι εδώ είναι που ελλοχεύει ο κίνδυνος, να παρεκτραπείς και να κριθείς αρνητικά. Η κάθε προσωπικότητα, βεβαίως, αντιδρά διαφορετικά, λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και προηγούμενων εμπειριών. Αναντίλεκτα, όμως, αυτό το στάδιο έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το προηγούμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy